Rozkoszne paluchy serowe skradną serce każdego łasucha. Prosty przepis
Paluchy serowe to receptura, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. To znakomita i naprawdę pomysłowa przekąska, która w smaku niezwykle przypomina pizzę, jednak jej forma podania umożliwia swobodne zajadanie, bez konieczności korzystania z zastawy stołowej. Paluchy serowe najlepiej smakują podane w towarzystwie sosu czosnkowego, który nadaje im wyrazistości i niezwykłego aromatu.
Składniki
Paluchy serowe
- 1 ząbek Czosnek
- 100 ml Woda
- 3 łyżki Przecier pomidorowy
- 25 g Drożdże
- 80 ml Oliwa z oliwek
- 100 g Mozzarella starta
- 2 łyżki Czarne oliwki
- 100 ml Mleko
- 400 g Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Oregano
- 4 łyżki Kukurydza konserwowa
- 1 łyżka Cukier
- 1 sztuka Jajko
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.
- 2
Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki pszennej. Składniki starannie wymieszaj, a następnie pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu, aby rozczyn zwiększył swoją objętość.
- 3
Do drugiego naczynia wsyp pozostałą mąkę pszenną oraz sól, wlej wodę, oliwę z oliwek oraz rozczyn. Ciasto wyrabiaj rękoma lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka.
- 4
Do wyrobionej masy drożdżowej dodaj posiekane oregano i ponownie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 60 minut.
- 5
Gdy upłynie wskazany czas, podziel wyrośnięte ciasto drożdżowe na dwie równe części, a następnie każdą z nich rozwałkuj, formując na kształt prostokąta.
- 6
Połowę każdego prostokąta posmaruj przecierem pomidorowym, następnie posyp kukurydzą, czarnymi oliwkami oraz startą mozzarellą. Farsz nakryj częścią ciasta bez dodatków, po czym pokrój je w paski o grubości ok. 8 cm. Każdy fragment obkręć dwa razy, tak, żeby otrzymać apetycznie wyglądające paluchy serowe.
- 7
Foremkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie ułóż na niej przygotowane paluchy serowe. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ w trakcie pieczenia, specjał ten zwiększy swoją objętość.
- 8
Przekąskę posyp niewielką ilością startej mozzarelli, a następnie włóż je do nagrzanego piekarnika.
- 9
Paluchy serowe piecz przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Specjał ten można zajadać samodzielnie, jednak zachęcamy wypróbować paluchy serowe podane w towarzystwie sosu czosnkowego.
Zobacz także:
Paluchy serowe warto przygotować z okazji zarówno mniej, jak i bardziej oficjalnych przyjęć. Specjał ten doskonale smakuje na zimno, dzięki czemu fantastycznie zastąpi kanapki czy drożdżówki, zabierane na wycieczkę, dzień w pracy lub w szkole. Ponadto paluchy serowe można wykonać z różnorodnymi dodatkami, dzięki czemu nie tylko domownicy, ale i przybyli goście będą zachwyceni tym przysmakiem.
Zobacz także: Ekspresowe solone paluszki z ciasta francuskiego
Jak urozmaicić podstawowy przepis na paluchy serowe? Najlepsze porady
Paluchy serowe to receptura, którą można dowolnie modyfikować, co sprawia, że każda osoba z pewnością pokocha ten wyjątkowy smakołyk. Pierwszym elementem, który można w łatwy sposób urozmaicić, jest ciasto drożdżowe. Wykonane zgodnie z poniższym przepisem smakuje rewelacyjnie, jednak miłośnicy kuchennych eksperymentów mogą pokusić się o dodatek suszonych ziół, czy cienko posiekanych oliwek. Dzięki temu paluchy serowe zyskają zniewalającego aromatu.
Farsz, którym są wypełnione paluchy serowe, można również wzbogacić w ulubione składniki. Znakomicie komponować będzie się szynka, suszone pomidory, kapary czy salami. Warto również przyrządzić paluchy serowe w bardziej oryginalnej wersji i posmarować je bazyliowym pesto, a następnie obficie posypać startą mozzarellą.