Rozkoszne paluchy serowe skradną serce każdego łasucha. Prosty przepis

Paluchy serowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Paluchy serowe

  • 1 ząbek Czosnek
  • 100 ml Woda
  • 3 łyżki Przecier pomidorowy
  • 25 g Drożdże
  • 80 ml Oliwa z oliwek
  • 100 g Mozzarella starta
  • 2 łyżki Czarne oliwki
  • 100 ml Mleko
  • 400 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 4 łyżki Kukurydza konserwowa
  • 1 łyżka Cukier
  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C. 

  2. 2

    Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki pszennej. Składniki starannie wymieszaj, a następnie pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu, aby rozczyn zwiększył swoją objętość.

  3. 3

    Do drugiego naczynia wsyp pozostałą mąkę pszenną oraz sól, wlej wodę, oliwę z oliwek oraz rozczyn. Ciasto wyrabiaj rękoma lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. 

  4. 4

    Do wyrobionej masy drożdżowej dodaj posiekane oregano i ponownie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 60 minut.

  5. 5

    Gdy upłynie wskazany czas, podziel wyrośnięte ciasto drożdżowe na dwie równe części, a następnie każdą z nich rozwałkuj, formując na kształt prostokąta. 

  6. 6

    Połowę każdego prostokąta posmaruj przecierem pomidorowym, następnie posyp kukurydzą, czarnymi oliwkami oraz startą mozzarellą. Farsz nakryj częścią ciasta bez dodatków, po czym pokrój je w paski o grubości ok. 8 cm. Każdy fragment obkręć dwa razy, tak, żeby otrzymać apetycznie wyglądające paluchy serowe.

  7. 7

    Foremkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie ułóż na niej przygotowane paluchy serowe. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ w trakcie pieczenia, specjał ten zwiększy swoją objętość. 

  8. 8

    Przekąskę posyp niewielką ilością startej mozzarelli, a następnie włóż je do nagrzanego piekarnika.

  9. 9

    Paluchy serowe piecz przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Specjał ten można zajadać samodzielnie, jednak zachęcamy wypróbować paluchy serowe podane w towarzystwie sosu czosnkowego.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też