Paluchy pizzowe — znakomita przekąska na domówkę i nie tylko

Paluchy pizzowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Paluchy pizzowe — ciasto

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 7 g Suszone drożdże
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 250 ml Woda
  • Sól
  • 400 g Mąka pszenna

Dodatki

  • 100 g Szynka pepperoni
  • 150 g Mozzarella
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 0.5 Łyżeczka Czosnek granulowany
  • 4 łyżki Ketchup pikantny

Przygotowanie

  1. 1
  2. 2

    Jedną połowę ciasta posmaruj ketchupem, posyp ziołami i  czosnkiem. Następnie ułóż na niej pokrojone w drobną kostkę pepperoni i posyp serem mozzarella, startym na tarce o grubych oczkach. Część, na której znajdują się dodatki, przykryj drugą połową ciasta, lekko dociskając. Pokrój je w paski o szerokości ok. 2 cm i zacznij skręcać w taki sposób, aby uzyskać kształt świderka.

  3. 3

    Gotowe paluchy pizzowe ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C. Przekąskę piecz przez kwadrans, co jakiś czas sprawdzając poziom wypieczenia. Wyjmij paluchy z piekarnika, gdy lekko się zarumienią.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też