Paluchy pizzowe — znakomita przekąska na domówkę i nie tylko
Paluchy pizzowe z ciasta drożdżowego, znane są także pod angielską nazwą „pizza sticks”. Stanowią prosty, a zarazem oryginalny pomysł na imprezową przekąskę. Ich smak i zapach jest łudząco podobny do tradycyjnej pizzy, głównie za sprawą tego, że paluchy pizzowe tworzone są z klasycznego ciasta na pizzę. Ten przysmak doskonale sprawdzi się w formie przekąski zarówno na zimno, jak i na gorąco. Może być podawany z rozmaitymi dipami jako osobny smakołyk, a także jako dodatek do mięs i sałatek.
Składniki
Paluchy pizzowe — ciasto
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 7 g Suszone drożdże
- 1 łyżeczka Cukier
- 250 ml Woda
- Sól
- 400 g Mąka pszenna
Dodatki
- 100 g Szynka pepperoni
- 150 g Mozzarella
- 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
- 0.5 Łyżeczka Czosnek granulowany
- 4 łyżki Ketchup pikantny
Przygotowanie
- 1
- 2
Jedną połowę ciasta posmaruj ketchupem, posyp ziołami i czosnkiem. Następnie ułóż na niej pokrojone w drobną kostkę pepperoni i posyp serem mozzarella, startym na tarce o grubych oczkach. Część, na której znajdują się dodatki, przykryj drugą połową ciasta, lekko dociskając. Pokrój je w paski o szerokości ok. 2 cm i zacznij skręcać w taki sposób, aby uzyskać kształt świderka.
- 3
Gotowe paluchy pizzowe ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C. Przekąskę piecz przez kwadrans, co jakiś czas sprawdzając poziom wypieczenia. Wyjmij paluchy z piekarnika, gdy lekko się zarumienią.
Zobacz także:
Raz przygotowane paluchy pizzowe będą pojawiać się często na imprezowym stole. Są wygodną formą przekąski, po którą można sięgać z łatwością, nawet podczas grania w gry towarzyskie bądź w trakcie angażującej rozmowy. W wersji dla dorosłych doskonale komponują się z różnorodnymi trunkami alkoholowymi.
Przepis na paluchy pizzowe warto mieć w zanadrzu, zwłaszcza kiedy na horyzoncie pojawia się spotkanie z przyjaciółmi.
Zobacz także: Serowe paluchy z ciasta francuskiego
Paluchy pizzowe — pyszna przekąska w wielu wariantach smakowych
Paluchy pizzowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, pełnowymiarowej pizzy. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, ani skomplikowane, dlatego z pewnością pokochają je wszyscy miłośnicy domowych fast foodów. Przyrządzając je samodzielnie, można wybrać swoje ulubione składniki. Miłośnikom włoskich przysmaków, z pewnością przypadną do gustu paluchy à la pizza margherita, wykonane z sera mozzarella i świeżej bazylii. Natomiast amatorzy pikantnych potraw, z pewnością rozsmakują się w ostrych paluchach pizzowych z dodatkiem kiełbasy pepperoni.
Pomysły na pyszne sosy do paluchów pizzowych
Paluchy pizzowe są nie tylko świetnym dodatkiem do zup krem, mięs czy sałatek. W odpowiednim anturażu mogą stanowić całkowicie osobne danie. Wówczas najlepiej podawać je w towarzystwie domowych dipów. Można je przyrządzić np. na bazie jogurtu naturalnego, śmietany i majonezu.
Przygotowanie sosów do paluchów pizzowych jest banalnie proste. Do ich wykonania można użyć ulubionych ziół, przypraw i składników. Idealnie sprawdzą się m.in.:
-sos pomidorowy — wymieszaj 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami gęstego jogurtu naturalnego i koncentratem pomidorowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
-Sos czosnkowy — wymieszaj 3 łyżki majonezu i dodaj 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do śmietany i majonezu. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem cytryny.
-Sos miodowo-musztardowy — wymieszaj 1 łyżkę musztardy z 1 łyżką miodu i dodaj do nich sól oraz pieprz. Całość wymieszaj energicznymi ruchami i powoli dolej 1 łyżkę octu lub soku wyciśniętego z cytryny.