Delikatny pasztet z królika — przepis na mięsny rarytas

Pasztet z królika
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasztet z królika

  • 3 Jajko
  • 150 g Cebula
  • 170 g Seler
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 300 g Marchew
  • 1300 g Tuszka z królika razem z podrobami
  • 150 g Pietruszka
  • 5 ząbków Czosnek
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 2 łodygi Seler naciowy
  • 1.5 szklanki Woda
  • 100 g Masło klarowane
  • 2 łyżeczki Pieprz czarny mielony
  • 4 sztuki Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 2 łyżeczki Sól
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Oprawioną tuszkę z królika opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na kilka mniejszych kawałków. 

  2. 2

    Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki, po czym podziel warzywa je na mniejsze części.

  3. 3

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i przekrój na połowę.

  4. 4

    W dużym garnku umieść kawałki mięsa, marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, seler naciowy, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę czarnego pieprzu mielonego. Do naczynia wlej również 1,5 szklanki zimnej wody, a następnie przykryj garnek pokrywką. 

  5. 5

    Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie gotuj składniki na minimalnej mocy palnika przez 90 minut. Po upływie wskazanego czasu dodaj również podroby z królika oraz obrane ząbki czosnku i gotuj składniki przez kolejne 20 minut.

  6. 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  7. 7

    Odlej z garnka powstały wywar. Usuń wszystkie kości z królika, a do pozostałych składników dodaj bułkę. Mięso wraz z warzywami zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

  8. 8

    Do zmielonej masy na pasztet z królika dodaj jajka, masło klarowane, łyżeczkę soli, łyżeczkę czarnego pieprzu mielonego oraz słodką paprykę w proszku. Składniki wymieszaj bardzo starannie. Otrzymana masa powinna być jednolita.

  9. 9

    Keksówkę wysmaruj masłem, a następnie obsyp niewielką ilością mąki pszennej lub bułki tartej. Mięsną masę przełóż do formy, a jej wierzch udekoruj natką pietruszki.

  10. 10

    Tak przygotowany pasztet z królika umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 90 minut. Po wskazanym czasie przysmak należy przestudzić, a następnie wyciągnąć z formy. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też