Aksamitny pasztet z soczewicy – alternatywa dla klasycznego pasztetu

Pasztet z soczewicy
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na pasztet z soczewicy

  • 0.5 kilogram Bataty
  • 2 sztuki Marchewki
  • 2 szklanek Czerwona soczewica
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 sztuki Jajko
  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Masło orzechowe
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 0.5 Litr Bulion warzywny

Przyprawy do pasztetu z soczewicy

  • 1 łyżka Słodka papryka
  • 1 szczypta Pieprz
  • 0.3 Łyżeczka Kostki lodu
  • 0.5 Łyżka Imbir suszony
  • 1 łyżeczka Curry
  • 1 łyżeczka kmin

Składniki dodatkowe do pasztetu z soczewicy

  • 7 sztuk Orzechy włoskie
  • 1 pęczek Świeża kolendra

Przygotowanie

  1. 1

    Całą soczewicę bardzo dokładnie przepłukujemy na dużym sitku. Gotujemy wodę i rozrabiamy w niej bulion warzywny. Dodajemy do niego soczewicę. Gotujemy ją pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy: słodką i ostrą paprykę, imbir w proszku, curry, kmin i pieprz. Doprawioną soczewicę gotujemy przez kolejne trzy minuty mieszając wszystkie składniki.

  2. 2

    Ugotowaną soczewicę odstawiamy do przestudzenia.

  3. 3

    Bierzemy tarkę o dużych oczkach i ścieramy na niej obrane bataty, marchewkę i cebulę. Na małych oczkach tarki ścieramy wszystkie ząbki czosnku.

  4. 4

    Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy do podsmażenia czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy do smażenia także startą marchewkę oraz bataty. Całość mieszamy, żeby się nie przypaliła przez mniej więcej 10 minut. Kiedy warzywa się przesmażą, solimy je i pozostawiamy do ostudzenia.

  5. 5

    Kolejny krok w przepisie na pasztet z soczewicy czerwonej (można także zrobić pasztet z soczewicy zielonej) to połączenie ze sobą soczewicy z batatami, marchewką, masłem orzechowym oraz surowymi jajkami. Całość bardzo dokładnie mieszamy do równomiernego połączenia wszystkich składników.

  6. 6

    Masę na pasztet z soczewicy przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej klasycznej, w której zazwyczaj piecze się pasztety, czyli podłużnej prostokątnej. Na samym wierzchu kładziemy jeszcze orzechy oraz zioła (jakie nam się podoba).

  7. 7

    Pasztet z soczewicy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy godzinę.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też