Niewyobrażalnie pyszna może być ryba w zalewie octowej. A na dodatek prosta w wykonaniu
Rybę w zalewie octowej możecie dobrze kojarzyć – na przykład jeśli spędzaliście w dzieciństwie wakacje u dziadków. To starsze pokolenie chętnie robiło i jadło różnego rodzaju przetwory – w tym także te z rybą w roli głównej.
Składniki
Składniki na rybę w zalewie octowej
- 1 kg Filet z dorsza
- 0.33 Szklanka Mąka pszenna
- 200 g Cebula
- 0.5 Łyżka Sól
- 0.25 Łyżeczka Pieprz
- 5 łyżek olej
Składniki na zalewę octową do ryby
- 1 szklanki Ocet 10%
- 4 szklanek Woda
- 1 łyżka Sól kamienna
- 5 listków Liście laurowe
- 6 ziaren Ziele angielskie
- 6 ziaren Pieprz
- 1 łyżka Cukier
Przygotowanie
- 1
W przepisie na rybę w zalewie octowej podany został dorsz, ale może to być także inna dowolna biała i dość twarda ryba. Odpowiednie będą także szczupaki, miruny, sandacze czy morszczuki. Można także wykorzystać mniejsze ryby jeziorne: leszcza, okonia czy płotkę. Ryby większe dobrze jest podzielić na mniejsze kawałki, ryby drobniejsze zmieszczą się do słoika po usmażeniu w całości.
- 2
Pierwszym krokiem w przygotowaniu ryby w zalewie octowej jest oporządzenie… ryb. O ile nie są to gotowe filety lub dzwonki, ryby należy oczyścić, pozbawić głowy i płetw, następnie wyfiletować. Tak przygotowane mięso solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy dokładnie mąką.
- 3
Na patelnię wlewamy olej i włączamy gaz na średnią moc. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, kładziemy na patelni kawałki ryb póki się apetycznie nie zarumienią. Najpierw smażymy z jednej, później z drugiej strony. Usmażone ryby kładziemy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- 4
Kiedy ryby sobie obciekają z tłuszczu, my zajmujemy się przygotowaniem zalewy octowej. Potrzebna będzie do niej obrana z łupinek i pokrojona na połówki plasterków cebula.
- 5
W garnku umieszczamy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, sól i cukier. Całość zalewamy wodą, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Po zmniejszeniu ognia dolewamy do mieszaniny w garnku także ocet. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na mniejszym ogniu przez około trzy minuty.
- 6
Do tak przygotowanej zalewy dodajemy jeszcze ostatni składnik – pokrojoną cebulę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
- 7
Kiedy mamy gotową zalewę octową możemy szykować słoiki – najlepiej o pojemności od pół litra do 700 ml – w dwóch powinno się zmieścić całe usmażone mięso. Słoiki i zakrętki powinny być dokładnie umyte i wyparzone. Gorącą rybę wkładamy do słoików – tak, żeby kawałki nie były ściśnięte, bo musi być miejsce na zalewę. Luz w słoiku ułatwi także wyjmowanie poszczególnych kawałków. Wlewamy wrzącą zalewę octową tak, żeby przykryła poziomem rybę. Mocno zakręcamy i wszystkie słoiki odwracamy dnem do góry. Przykrywamy kocem i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy słoiki z rybą w zalewie octowej będą chłodne przenosimy je do chłodnego pomieszczenia.
Przeczytaj także:
Ryba w zalewie octowej powinna być twarda, soczysta i jędrna. Jeśli dopiero stawiacie pierwsze kroki w delektowaniu się mniej oczywistymi smakami, możecie zacząć od lepiej znanych – śledzi w zalewie octowej, a później przejść do ryb typu dorsz czy miruna, które przed umieszczeniem w zalewie się smaży.
Jak smakuje ryba w zalewie octowej?
Ryba w zalewie octowej łączy w sobie kilka smaków. Dominującą nutą tej potrawy będzie ocet – to w końcu w zalewie właśnie z niego jest przechowywane mięso. Wyczuwalny będzie także smak smażonej ryby. Dobre gatunkowo mięso ryby pozostanie sprężyste i przyjemne w jedzeniu także pod kątem konsystencji.
Z czym jeść rybę w zalewie octowej?
To danie można jeść na kilka sposobów. W wersji bez dodatków – po prostu na talerzyku z użyciem widelca i kromką świeżego chleba. Można z ryby w zalewie octowej przygotować koreczki (z ogórkiem, papryką) na imprezę lub ułożyć je na pieczywie jako jeden ze składników kanapki. Smak ryby przygotowanej w ten sposób wypadnie także dobrze w połączeniu z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Komu będzie smakowała ryba w zalewie octowej?
Ryba przyrządzona w ten sposób przede wszystkim przypadnie do gustu osobom, które po pierwsze lubią ryby, a po drugie są fanami przetworów w zalewie octowej. Takie połączenie wymaga pewnej otwartości smakowej i ciekawości nowych dań. Jest to potrawa wyrazista, mocno zapadająca w pamięć. Ważne, żeby smak octu nie za bardzo zdominował smak ryby. W przypadku efektu wiele zależy właśnie od niej.