Niewyobrażalnie pyszna może być ryba w zalewie octowej. A na dodatek prosta w wykonaniu

Ryba w zalewie octowej
Źródło: Shutterstock/Shaiith

Składniki

Składniki na rybę w zalewie octowej

  • 1 kg Filet z dorsza
  • 0.33 Szklanka Mąka pszenna
  • 200 g Cebula
  • 0.5 Łyżka Sól
  • 0.25 Łyżeczka Pieprz
  • 5 łyżek olej

Składniki na zalewę octową do ryby

  • 1 szklanki Ocet 10%
  • 4 szklanek Woda
  • 1 łyżka Sól kamienna
  • 5 listków Liście laurowe
  • 6 ziaren Ziele angielskie
  • 6 ziaren Pieprz
  • 1 łyżka Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    W przepisie na rybę w zalewie octowej podany został dorsz, ale może to być także inna dowolna biała i dość twarda ryba. Odpowiednie będą także szczupaki, miruny, sandacze czy morszczuki. Można także wykorzystać mniejsze ryby jeziorne: leszcza, okonia czy płotkę. Ryby większe dobrze jest podzielić na mniejsze kawałki, ryby drobniejsze zmieszczą się do słoika po usmażeniu w całości.

  2. 2

    Pierwszym krokiem w przygotowaniu ryby w zalewie octowej jest oporządzenie… ryb. O ile nie są to gotowe filety lub dzwonki, ryby należy oczyścić, pozbawić głowy i płetw, następnie wyfiletować. Tak przygotowane mięso solimy, posypujemy pieprzem i obtaczamy dokładnie mąką.

  3. 3

    Na patelnię wlewamy olej i włączamy gaz na średnią moc. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, kładziemy na patelni kawałki ryb póki się apetycznie nie zarumienią. Najpierw smażymy z jednej, później z drugiej strony. Usmażone ryby kładziemy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  4. 4

    Kiedy ryby sobie obciekają z tłuszczu, my zajmujemy się przygotowaniem zalewy octowej. Potrzebna będzie do niej obrana z łupinek i pokrojona na połówki plasterków cebula.

  5. 5

    W garnku umieszczamy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, sól i cukier. Całość zalewamy wodą, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Po zmniejszeniu ognia dolewamy do mieszaniny w garnku także ocet. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na mniejszym ogniu przez około trzy minuty.

  6. 6

    Do tak przygotowanej zalewy dodajemy jeszcze ostatni składnik – pokrojoną cebulę i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.

  7. 7

    Kiedy mamy gotową zalewę octową możemy szykować słoiki – najlepiej o pojemności od pół litra do 700 ml – w dwóch powinno się zmieścić całe usmażone mięso. Słoiki i zakrętki powinny być dokładnie umyte i wyparzone. Gorącą rybę wkładamy do słoików – tak, żeby kawałki nie były ściśnięte, bo musi być miejsce na zalewę. Luz w słoiku ułatwi także wyjmowanie poszczególnych kawałków. Wlewamy wrzącą zalewę octową tak, żeby przykryła poziomem rybę. Mocno zakręcamy i wszystkie słoiki odwracamy dnem do góry. Przykrywamy kocem i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy słoiki z rybą w zalewie octowej będą chłodne przenosimy je do chłodnego pomieszczenia.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też