Odchudzone pączki serowo-jaglane z bakaliami — rarytas idealny nie tylko na tłusty czwartek

Pączki serowo-jaglane z bakaliami
Źródło: GettyImages

Składniki

Pączki serowo-jaglane z bakaliami

  • 2.5 szklanek mąka jaglana
  • Cukier wanilinowy
  • 3 sztuki Jajko
  • Mielony cynamon
  • 1 Szczypta Sól
  • 0.5 kilogram Twaróg mielony
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 2 łyżki Miód
  • Suszona żurawina
  • Rodzynki
  • Olej kokosowy

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj większą miskę i umieść w niej mielony ser, cukier wanilinowy, mielony cynamon, miód, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Podane składniki dokładnie wymieszaj.

  2. 2

    Do masy wbijaj po jednym jajku, nie przestając mieszać. Gdy uda Ci się osiągnąć odpowiednią konsystencję ciasta, dodaj do ciasta mąkę pszenną i ponownie wymieszaj.

  3. 3

    Następnie do masy dodaj bakalie — suszoną żurawinę oraz rodzynki i starannie wszystko wymieszaj.

  4. 4

    Zwilż dłonie chłodną wodą i zacznij wyrabiać z ciasta niewielkie kuleczki.

  5. 5

    W garnku z głębokim dnem rozpuść olej kokosowy, a następnie smaż na nim uformowane pączki serowo-jaglane z bakaliami. Po zarumienieniu jednej strony i obracaj je na drugą, aby równomiernie się usmażyły.

     

    Przed podaniem pączki serowo-jaglane z bakaliami ułóż na ręczniku papierowym i delikatnie odsącz z nich pozostały po smażeniu tłuszcz.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też