Parmezanowe paluszki z cukinii

 Parmezanowe paluszki z cukinii
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 3 sztuki Cukinia
  • 3 sztuki Jajko
  • 70 g Mąka pszenna
  • 150 g Bułka tarta
  • 50 g Parmezan starty
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • Oliwa ekstra vergine

Przygotowanie

  1. 1

    Odetnij końce cukinii, podziel poprzecznie na połówki, a następnie pokrój na cienkie frytki.

  2. 2

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko skrop oliwą z oliwek.

  3. 3

    Paluszki z cukinii obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej, połączonej z parmezanem, solą i resztą przypraw.

  4. 4

    Panierowane parmezanowe paluszki z cukinii rozłóż na blasze do pieczenia, delikatnie skrop oliwą z oliwek extra vergine i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 30 minut. W połowie pieczenia obróć frytki, aby pięknie zarumieniły się z każdej strony.

  5. 5

    Paluszki z cukinii podawaj z domowym dressingiem lub sosem arrabiata.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też