Parmezanowe paluszki z cukinii
Chrupiąca delikatność cukinii i smak parmezanu to połączenie, które jest gwarancją smakowitej przekąskę.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- 3 sztuki Cukinia
- 3 sztuki Jajko
- 70 g Mąka pszenna
- 150 g Bułka tarta
- 50 g Parmezan starty
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Oregano
- 1 łyżeczka Czosnek granulowany
- Oliwa ekstra vergine
Przygotowanie
- 1
Odetnij końce cukinii, podziel poprzecznie na połówki, a następnie pokrój na cienkie frytki.
- 2
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko skrop oliwą z oliwek.
- 3
Paluszki z cukinii obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej, połączonej z parmezanem, solą i resztą przypraw.
REKLAMA - 4
Panierowane parmezanowe paluszki z cukinii rozłóż na blasze do pieczenia, delikatnie skrop oliwą z oliwek extra vergine i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 30 minut. W połowie pieczenia obróć frytki, aby pięknie zarumieniły się z każdej strony.
- 5
Paluszki z cukinii podawaj z domowym dressingiem lub sosem arrabiata.
Zobacz także:
REKLAMA