Najsmaczniejsze patisony marynowane — sprawdzony sposób jak wykorzystać patisony w kuchni

Patisony marynowane
Źródło: Shutterstock/Andrey Starostin

Składniki

Patisony marynowane

  • 1 łyżeczka Nasiona gorczycy
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 kg Patisony
  • 1 szklanki Ocet
  • 3 łyżki Sól
  • 5 szklanek Woda
  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 5 łyżek Cukier
  • 1 sztuka Cebula
  • 8 ziaren Ziele angielskie
  • 0.5 Główka Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.

  2. 2

    Patisony umyj, a następnie pokrój w kostkę.

  3. 3

    Marchew obierz ze skóry i pokrój w talarki

  4. 4

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój w plasterki.

  5. 5

    Słoiki napełnij naprzemiennie kawałkami cebuli, marchewki, czosnku i patisonów. Następnie dodaj do każdego słoika ziarna gorczycy, ziela angielskiego i liście laurowe. 

  6. 6

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę i ocet, a następnie dodaj sól i cukier. Składniki doprowadź do wrzenia.

  7. 7

    Marynatę wlej do słoików i szczelnie je zakręć. 

  8. 8

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane patisony marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 15 minut.

     

    Patisony marynowane pozostaw do wystudzenia na blacie kuchennym, a następnie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też