Najsmaczniejsze patisony marynowane — sprawdzony sposób jak wykorzystać patisony w kuchni
Patisony to małe i okrągłe warzywa, które wydają się doskonałą bazą do kulinarnych eksperymentów. Dziś pragniemy cię zainspirować do stworzenia unikatowych przetworów z tych apetycznie prezentujących się mini dyń. Patisony marynowane to jedne z najprostszych w wykonaniu zapraw z wykorzystaniem tego kultowego warzywa. W swej delikatności skrywają ogromny potencjał, który możesz odkryć, testując nasz sprawdzony przepis.
Składniki
Patisony marynowane
- 1 łyżeczka Nasiona gorczycy
- 2 sztuki Marchew
- 1 kg Patisony
- 1 szklanki Ocet
- 3 łyżki Sól
- 5 szklanek Woda
- 4 sztuki Liście laurowe
- 5 łyżek Cukier
- 1 sztuka Cebula
- 8 ziaren Ziele angielskie
- 0.5 Główka Czosnek
Przygotowanie
- 1
Słoiki oraz pasujące do nich zakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.
- 2
Patisony umyj, a następnie pokrój w kostkę.
- 3
Marchew obierz ze skóry i pokrój w talarki
- 4
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój w plasterki.
- 5
Słoiki napełnij naprzemiennie kawałkami cebuli, marchewki, czosnku i patisonów. Następnie dodaj do każdego słoika ziarna gorczycy, ziela angielskiego i liście laurowe.
- 6
Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę i ocet, a następnie dodaj sól i cukier. Składniki doprowadź do wrzenia.
- 7
Marynatę wlej do słoików i szczelnie je zakręć.
- 8
Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane patisony marynowane i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory, odliczając 15 minut.
Patisony marynowane pozostaw do wystudzenia na blacie kuchennym, a następnie przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
- Pieczarki marynowane — przygotuj je niezależnie od pory roku. Przepis krok po kroku oraz praktyczne wskazówki
- Podgrzybki marynowane — poczuj bliskość natury i wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę
- Grzyby w occie — podpowiadamy jak stworzyć smakowite grzyby w zalewie octowej we własnym domu
Patisony przykuwają uwagę swoim niesamowitym kształtem i szeroką paletą kolorystyczną. Wiele osób, gdy zbliża się jesień, wykorzystuje je jako element dekoracyjny, jednak nie każdy wie, że wyróżnia je także fantastyczny smak i bogactwo składników odżywczych. Patisony marynowane to receptura, która pozwala wydobyć potencjał tego warzywa. Perfekcyjnie skomponowana zalewa sprawia, że nabierają one intensywności i wyjątkowego charakteru.
Zobacz także: Maślaki marynowane — przekształć obfite zbiory grzybów w wyjątkowe przetwory
Jak przygotować patisony marynowane? Praktyczne wskazówki, które warto znać
Patisony marynowane to unikatowa przekąska, która wprowadzi do twojej kuchni powiew świeżości. Aby smakowała ona fenomenalnie, zapoznaj się z naszymi wskazówkami.
Gotowanie należy rozpocząć od dokładnego umycia i oczyszczenia warzyw. Możesz obrać patisony ze skórki, jednak nie jest to czynność wymagana. Także marchewkę, czosnek oraz cebulę należy obrać i pokroić na mniejsze fragmenty. Tak przygotowane warzywa przełóż do wyparzonych słoików, a następnie dopraw lubianymi przyprawami. Proponujemy wykorzystanie ziela angielskiego, gorczycy i liści laurowych. Aby marynowane patisony zyskały pikantny akcent, wsyp także kilka ziarenek czarnego pieprzu lub dodaj kawałki papryczki chilli. Następnie wypełnij słoiki gorącą zalewą, powstałą z połączenia wody, octu, soli oraz cukru. Po zakręceniu naczyń patisony marynowane należy poddać procesowi pasteryzacji, który gwarantuje, że przysmak ten bez szwanku przetrwa w domowej spiżarni przez wiele miesięcy.
Właściwości odżywcze patisonów
Poza smakiem za włączeniem patisonów do diety przemawiają także właściwości charakteryzowanego warzywa. Mini dynie obfitują w potas, wapń i magnez, przez co spożywanie produktu może wpłynąć pozytywnie m.in. na właściwe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Poza składnikami mineralnymi patisony kryją w sobie również sporo witamin, w tym witaminę C oraz witaminy z grupy B. Na koniec dodamy, że specjał jest niskokaloryczny i zawiera niedużo węglowodanów, dlatego bez obaw można zajadać się nim nawet na diecie odchudzającej.