Ziemniaczany przysmak z receptury Magdy Gessler. Tak pysznych ziemniaków jeszcze nie jadłeś!

Ziemniaczki z piekarnika
Źródło: Shutterstock/Chzu

Składniki

Ziemniaczki z piekarnika

  • Oliwa z oliwek
  • 3 gałązki Rozmaryn
  • 2 kg Ziemniaki
  • 1 główka Czosnek
  • Sól
  • Słodka papryka czerwona
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki starannie wyszoruj, aby pozbyć się wszelkich zabrudzeń. 

  2. 2

    W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj oczyszczone ziemniaki i gotuj je przez 5 minut. Następnie odcedź bulwy i pozostaw do osuszenia.

  3. 3

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Ziemniaki pokrój na ćwiartki. Możesz także podzielić je, tworząc inne kształty, wedle własnych upodobań.

  6. 6

    Główkę czosnku przekrój na połowę.

  7. 7

    Na przygotowanej blaszce równomiernie rozłóż ziemniaki, a pomiędzy bulwy włóż główkę czosnku. Warzywa posyp solą, czarnym pieprzem mielonym, słodką papryką i skrop oliwą z oliwek. 

  8. 8

    Ziemniaczany przysmak z przepisu Magdy Gessler włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Następnie wyciągnij blaszkę z kuchenki i pozostaw do delikatnego przestudzenia. 

  9. 9

    Upieczone ziemniaki przełóż na półmisek i udekoruj gałązkami rozmarynu. 

     

    Ziemniaczany przysmak Magdy Gessler to idealny dodatek do dań mięsnych lub samodzielna przekąska. Warto serwować rarytas w towarzystwie ulubionych dipów.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też