Najsmaczniejsze przetwory z pomidorów — nasze ulubione receptury. Suszone pomidory w słoiku z pewnością cię zachwycą!

Suszone pomidory w słoiku
Źródło: Shutterstock/Rashid Valitov

Składniki

Suszone pomidory w słoiku

  • Czosnek
  • Olej rzepakowy
  • 2 kg Pomidor
  • Bazylia suszona

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 50 st. C.

  3. 3

    Pomidory umyj, osusz, a następnie przekrój na połówki wydrąż ich miąższ. Warzywa oprósz solą.

  4. 4

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie ułóż na niej przygotowane pomidory skórką do dołu. 

  5. 5

    Foremkę włóż do nagrzanego piekarnika i susz warzywa przez ok. 4 godziny.

  6. 6

    Foremkę wyciągnij z kuchenki. Następnego dnia ponownie wstaw pomidory do piekarnika na ok. 4 godziny.

  7. 7

    Suszone pomidory przełóż do przygotowanych słoiczków. Dodaj ząbki czosnku oraz lubiane przyprawy i wypełnij naczynie gorącym olejem rzepakowym.

     

    Suszone pomidory w słoiku, wykonane zgodnie z naszą recepturą można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też