Przepis na ketchup z cukinii, papryki i cebuli — uniwersalny dip, który podkreśli smak twoich ulubionych dań
Przepis na ketchup z cukinii, papryki i pomidorów to świetna alternatywa dla sklepowych sosów. Odznacza go fantastyczny smak, a dodatkowym atutem jest możliwość pełnej kontroli wykorzystywanych składników. Zapomnij o sztucznych dodatkach i konserwantach — już teraz możesz cieszyć się zdrowym i naturalnym ketchupem z cukinii, papryki i cebuli, który podrasuje smak niemal każdego dania.
Składniki
Przepis na ketchup z cukinii, papryki i cebuli
- 1 łyżeczka Curry
- 1.5 kg Cukinia
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Bazylia suszona
- 1 łyżeczka Ostra papryka mielona
- 0.5 kilogram Cebula
- 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 0.5 Szklanka Ocet
- 2 sztuki Papryka czerwona
- 1 Szczypta Pieprz cayenne
- 200 g Cukier
- 360 g Przecier pomidorowy
- 2 łyżki Sól
Przygotowanie
- 1
Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą.
- 2
Cebule obierz z łupin.
- 3
Cukinię umyj, osusz i obierz ze skóry.
- 4
Papryki umyj, osusz, a na koniec wytnij gniazda nasienne.
- 5
Papryki, cukinie oraz cebule pokrój w drobną kostkę.
- 6
Przygotowane warzywa umieść w dużej misce, dodaj sól i starannie wymieszaj podane komponenty. Następnie przykryj naczynie i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 60 minut.
- 7
Warzywa przełóż do garnka z nieprzywierającym dnem i gotuj przez ok. 40 minut. Następnie zblenduj składniki na gładkie purée.
- 8
Do purée warzywnego dodaj przecier pomidorowy, ocet, cukier oraz przyprawy, tj. pieprz cayenne, słodką i ostrą paprykę oraz bazylię. Składniki wymieszaj i gotuj przez następne 30 minut.
- 9
Aby ketchup z cukinii, papryki i cebuli był idealnie gładki, przetrzyj go przez sito.
- 10
Zaraz potem powstały sos przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć.
- 11
Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj ketchup z cukinii, papryki i cebuli, odliczając ok. 15 minut.
Gotowy ketchup z cukinii, papryki i cebuli można zajadać bezpośrednio po przygotowaniu.
Zobacz także:
Współczesna kuchnia stawia coraz większy nacisk na naturalne składniki i ekologiczną żywność. Dlatego coraz częściej poszukujemy alternatyw dla komercyjnych produktów, które nieraz kryją w sobie niewidoczne dla oka, szkodliwe substancje. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom miłośników zdrowego stylu odżywiania, przedstawiamy przepis na rewelacyjny ketchup z cukinii, papryki i cebuli. Upewnij się, że podasz swojej rodzinie tylko to, co najlepsze i wykonaj dip już dziś. Z pewnością ten warzywny sos zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Zobacz także: Przepis na ketchup, który robi w domu Maryla Rodowicz. Na pewno ci zasmakuje
Dlaczego warto przygotować przepis na ketchup z cukinii, papryki i cebuli? Znamy wiele powodów
Ketchup z cukinii, papryki i cebuli to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale także sposób na wprowadzenie różnorodności i oryginalności do codziennej diety. Ten uniwersalny sos pasuje perfekcyjnie do burgerów, frytek, sałatek, kanapek, a także dań mięsnych. Co ważne, samodzielnie możesz dostosować stopień ostrości do osobistych preferencji, co pozwala jeszcze bardziej spersonalizować jego smak. Przepis na ketchup z cukinii, papryki i cebuli umożliwia wykorzystanie warzyw w sezonie. Te zdrowe komponenty warto przekształcić w pyszny dip, którego smakiem rozkoszować można się przez cały rok. To oszczędność, urozmaicenie jadłospisu w zdrowe komponenty, a także wyśmienita inwestycja w zdrowy styl życia.