Zupa tajska z kurczakiem — aromatyczna propozycja sycącego posiłku dla całej rodziny

Zupa tajska z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa tajska z kurczakiem

  • 1.5 litr Bulion drobiowy
  • 1 łyżka Olej kokosowy
  • 200 ml Mleczko kokosowe
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 łyżka Sos rybny
  • 100 g Makaron Udon
  • 2 łyżeczki Czerwona pasta curry
  • 1 sztuka Filet z kurczaka
  • 0.5 Sztuka Bakłażan
  • 1 łyżeczka Cukier brązowy
  • 1 łyżeczka Curry

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron udon ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Po obróbce termicznej odsącz makaron i przepłucz go zimną wodą.

  2. 2

    Filet z piersi kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie pokrój w kostkę.

  3. 3

    Bakłażana umyj, osusz i pokrój w niedużą kostkę.

  4. 4

    W garnku z grubym dnem rozgrzej olej kokosowy i dodaj pastę curry. Następnie wrzuć kawałki pokrojonego mięsa i smaż kurczaka przez 3 minuty. 

  5. 5

    Do garnka dodaj także bakłażana i smaż komponenty przez następne 2 minuty. 

  6. 6

    Gdy upłynie wskazany czas do naczynia z pozostałymi składnikami wsyp cukier, curry w proszku i wlej sos rybny. Całość starannie wymieszaj, po czym wlej bulion i zagotuj wywar.

  7. 7

    Do gotującej się zupy tajskiej z kurczakiem wlej mleczko kokosowe, wymieszaj składniki i ściągnij garnek z kuchenki. 

  8. 8

    Do miseczki nałóż porcję makaronu udon i nalej porcję bulionu. Zupa tajska z kurczakiem prezentuje się niezwykle apetycznie podana z listkami świeżej kolendry, kawałkami czerwonej cebuli oraz plasterkami limonki.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też