Rozkoszne ziemniaki zapiekane, które zrewolucjonizują Twoje menu

Ziemniaki zapiekane
Źródło: GettyImages

Składniki

Ziemniaki zapiekane

  • 1 łyżka Zioła prowansalskie
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 kg Ziemniaki
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Rozmaryn
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i umieść w garnku. Zalej warzywa wodą, dodaj łyżeczkę soli i postaw naczynie na palniku o średniej mocy. Gotuj ziemniaki przez 10 minut, rozpoczynając odliczanie czasu od chwili zagotowania wody. 

  3. 3

    Gdy minie wyznaczony czas odcedź ziemniaki na sitku i przełóż je do żaroodpornego naczynia.

  4. 4

    Ząbki czosnku obierz z łupin, a następnie przeciśnij je przez praskę.

  5. 5

    W miseczce umieść stopione masło klarowane, oliwę z oliwek, paprykę wędzoną, rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie starannie wymieszaj wszystkie składniki.

  6. 6

    Ziemniaki polej mieszanką przypraw, po czym umieść naczynie żaroodporne w nagrzanym piekarniku. Przysmak piecz przez ok. 25 minut, do chwili zarumienienia warzyw. Po tym czasie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do delikatnego wystudzenia. Ziemniaki zapiekane to idealny dodatek do dań mięsnych, jak i wspaniała przekąska, którą można zajadać bez pokaźnych dodatków, np. w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też