Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą to dobra propozycja na urozmaicony obiad dla dzieci. Pierogi z soczewicą to alternatywa dla tradycyjnych pierogów, zasmakują także weganom. Poznaj przepis na smaczne i proste w przygotowaniu pierogi z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami.
Składniki
Ciasto pierogowe
- 500 g Mąka pszenna
- 1 szklanki Gorąca woda
- 2 sztuki Jajko
- 1 sztuka Żółtko
- 3 łyżki Olej
- 1 szczypta Sól
Farsz
- 400 g Czerwona soczewica
- 100 g Pomidory suszone
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 2 sztuki Liście laurowe
- 3 sztuki Ziele angielskie
- 1 łyżeczka Sól
- 2 szczypty Pieprz
Przygotowanie
- 1
Farsz: Soczewicę przelej zimną wodą, odcedź, a następnie włóż do garnka, dodaj sól, liścia laurowego oraz ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj do miękkości na małym ogniu. Wyjmij liścia laurowego oraz ziele angielskie. Przecedź soczewice przez sito. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelnię wlej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli i czosnku, podsmaż przez chwilę, następnie dodaj soczewicę. Wszystko dopraw solą oraz pieprzem, wystudź.
- 2
Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Wodę zagotuj i przestudzić, tak aby była ciepła, ale nie gorąca. Zrób wgłębienie w mące, dodaj jajka, żółtko, oliwę i połowę wody. Zacznij zagniatać ciasto. Porcjami dolewaj pozostałą wodę. Ciasto zagniataj do czasu, aż stanie się jednolite i jędrne. Oprósz ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 10 minut.
- 3
Lepienie pierogów: Ciasto podziel na 2 części, oprósz mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 3 milimetrów. Za pomocą szklanki lub wykrawacza do pierogów wytnij kółka. Brzeg połowy kółka posmaruj wodą, tak aby ciasto miało szansę dobrze się skleić. Na środek połóż farsz, złóż kółko na pół i zlep brzegi. Uformuj brzeg używając np. widelca. Przygotowane pierogi gotuj przez około 4 minuty w osolonej wodzie. Podaj z cebulką podsmażoną na oleju.
Lubisz pierogi? Zobacz przepis na pierogi z truskawkami.
Pierogi to tradycyjne danie kuchni polskiej, które można modyfikować. Wystarczy zmienić farsz. Najczęściej na naszych stołach pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami, białym serem, pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem, a w sezonie letnim pierogi z owocami, truskawkami lub jagodami. Coraz częściej gospodynie przygotowują także pierogi z soczewicą (zieloną i czerwoną) z dynią i serem fetą oraz z kaszanką. Niezależnie od tego, na jaki farsz postawisz, podstawą dobrych pierogów jest ciasto. Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? To proste wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Do ciasta na pierogi najlepiej nadaje się mąka o typie 500 i 650, dzięki temu ciasto będzie miękkie i lekkie. Do ciasta dodajemy ciepłą wodę, temperatura powinna wahać się między 35-40 stopni. Do ciasta dodajemy tłuszcz, najczęściej olej, chodź zdarzają się przepisy, gdzie dodawane jest roztopione, zimne masło. Ciasto wygniatamy do czasu, aż będzie jędrne i jednolite. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na kilka minut, tak aby odpoczęło. Ciasto na pierogi wałkujemy na cienkie placki o grubości około 2 milimetrów. Dobrze sklejamy brzegi ciasta, tak, aby farsz nie wypłynął. Do klejenia pierogów można użyć tzw. “szczęk” lub widelca. Czas gotowania pierogów uzależniony jest od ich wielkości, grubości ciasta i rodzaju farszu. Co do zasady, czekamy aż pierogi wypłyną na wierzch i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Pierogi gotujemy porcjami w osolonej wodzie.
Jak przechować pierogi?
Pierogi można przechować w lodówce lub zamrażarce. Jeśli planujesz zjeść pierogi przez kolejne dwa 2 dni od ugotowania, przechowaj je w lodówce. Pierogi ugotuj, wystudź i rozłóż na talerz tak, aby się nie skleiły. Zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki. Jeśli nie wykorzystasz pierogów w kolejnych dniach, włóż je do zamrażarki. Są dwie metody mrożenia pierogów. Pierwsza: Zagotuj pierogi, wystudź, ułóż na tackach, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Druga: zrób pierogi, ułóż je na tackach, zawiń folią i włóż do zamrażarki. Pierogi gotuj dopiero przed podaniem. Pierogi mrożone na surowo zachowują więcej smaku.