Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą
Źródło: StockFood

Składniki

Ciasto pierogowe

  • 500 g Mąka pszenna
  • 1 szklanki Gorąca woda
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 3 łyżki Olej
  • 1 szczypta Sól

Farsz

  • 400 g Czerwona soczewica
  • 100 g Pomidory suszone
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 szczypty Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Farsz: Soczewicę przelej zimną wodą, odcedź, a następnie włóż do garnka, dodaj sól, liścia laurowego oraz ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj do miękkości na małym ogniu. Wyjmij liścia laurowego oraz ziele angielskie. Przecedź soczewice przez sito. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelnię wlej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj do cebuli i czosnku, podsmaż przez chwilę, następnie dodaj soczewicę. Wszystko dopraw solą oraz pieprzem, wystudź.

  2. 2

    Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. Wodę zagotuj i przestudzić, tak aby była ciepła, ale nie gorąca. Zrób wgłębienie w mące, dodaj jajka, żółtko, oliwę i połowę wody. Zacznij zagniatać ciasto. Porcjami dolewaj pozostałą wodę. Ciasto zagniataj do czasu, aż stanie się jednolite i jędrne. Oprósz ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 10 minut.

  3. 3

    Lepienie pierogów: Ciasto podziel na 2 części, oprósz mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 3 milimetrów. Za pomocą szklanki lub wykrawacza do pierogów wytnij kółka. Brzeg połowy kółka posmaruj wodą, tak aby ciasto miało szansę dobrze się skleić. Na środek połóż farsz, złóż kółko na pół i zlep brzegi. Uformuj brzeg używając np. widelca. Przygotowane pierogi gotuj przez około 4 minuty w osolonej wodzie. Podaj z cebulką podsmażoną na oleju.

    Lubisz pierogi? Zobacz przepis na pierogi z truskawkami. 

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też