Pierogi z serem na słodko według przepisu babci — sekretne składniki tradycyjnego smaku

Pierogi z serem
Źródło: Shutterstock/SMarina

Składniki

Pierogi z serem

  • 300 ml Gorąca woda
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 500 g Twaróg mielony
  • 500 g Mąka pszenna
  • Nasionka z laski wanilii

Przygotowanie

  1. 1

    Twaróg sernikowy wymieszaj w misce z cukrem pudrem oraz nasionkami wanilii. Jeżeli farsz okaże się zbyt rzadki, wsyp do niego 50 g błyskawicznej kaszy manny. Możesz wykorzystać także proszek budyniowy o smaku śmietankowym lub waniliowym.

  2. 2

    Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj sól. Następnie wlej gorącą wodę i wymieszaj ciasto za pomocą łyżki stołowej. Masę zagniataj do chwili otrzymania elastycznej oraz zwartej konsystencji. Uformuj kulę i zawiń ją w bawełnianą ściereczkę, aby zapobiec wyschnięciu.

  3. 3

    Ciasto podziel następnie na 2 części, a każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 1 mm. Za pomocą okrągłej wykrawaczki lub szklanki wycinaj z masy jednakowe koła.

  4. 4

    Na środek każdego placka nałóż łyżeczkę farszu serowego. Zaraz potem zawiń przeciwległe boki klusek, tworząc falbanki. 

  5. 5

    W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Aby zapobiec sklejeniu klusek, do płynu warto dodać także niewielką ilość oleju rzepakowego. 

  6. 6

    Pierogi z serem ostrożnie włóż do wrzącej wody i gotuj danie przez ok. 4 minuty, licząc od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gdy upłynie wyznaczony czas, za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie wyciągnij gotowe smakołyki. 

     

    Pierogi z serem na słodko serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Kluski smakują rewelacyjnie, podane z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też