Lekki jak chmurka i orzeźwiający cytrynowiec. Intensywny smak doskonały na ciepłe dni
Ciasto cytrynowiec to wymarzony deser na bardzo gorące dni i wieczory. Jeśli sądziliście, że tylko lody, mrożona kawa i herbata oraz zimna lemoniada są w stanie ochłodzić ciało i zmysły, jesteście w błędzie. Ciasto cytrynowiec ma wszystko, czego potrzeba w upały.
Składniki
Składniki na biszkopt na cytrynowiec
- 60 g Mąka pszenna
- 60 g Mąka ziemniaczana
- 3 sztuki Jajko
- 1 łyżka Woda
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 100 g Cukier
- 1 łyżka Maslo
- 1 łyżka Bułka tarta
Składniki na poncz ciasta cytrynowiec
- 0.5 Szklanka Woda
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 1 łyżka Cukier
Składniki na cytrynową piankę ciasta cytrynowiec
- 2 łyżki Cukier puder
- 500 ml Śmietana 30%
- 1 opakowanie Galaretka cytrynowa
Składniki na masę budyniową ciasta cytrynowiec
- 200 g Masło
- 2 opakowania Budyń śmietankowy
- 0.5 Szklanka Sok z cytryny
- 1.5 szklanki Woda
Składniki na lukier ciasta cytrynowiec
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 1 łyżka Cukier puder
Składniki dodatkowe do ciasta cytrynowiec
- 20 sztuk herbatniki
Przygotowanie
- 1
Przepis na ciasto cytrynowiec zaczynamy od upieczenia biszkoptu. W tym celu oddzielamy białka od jajek i ubijamy je na pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie gotowa, powoli dodajemy do niej żółtka i delikatnie łączymy.
- 2
W małej misce łączymy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
- 3
Połączone suche składniki przesiewamy przez sitko do miski z masą białkowo-żółtkową i delikatnie łączymy, mieszając i dodając wodę. Możemy w tym celu użyć miksera, pod warunkiem, że wybierzemy najwolniejsze obroty łopatek.
- 4
Blachę na biszkopt smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę biszkoptową na ciasto cytrynowiec. Biszkopt wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut. Kiedy biszkopt będzie już rumiany i gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i czekamy aż przestygnie.
- 5
Czas zabrać się za masę budyniową, która stanowi wilgotną warstwę i integralną część ciasta cytrynowiec. Sok z cytryny zagotowujemy z wodą i łączymy z budyniem. Wszystkie składniki szybko mieszamy, żeby budyń wyszedł aksamitny i nie miał grud. Kiedy budyń się zagotuje, odstawiamy go na bok do wystudzenia.
- 6
Kiedy budyń będzie chłodny, dodajemy go wolniutko do miski, w której mamy utarte masło i powoli miksujemy wszystko na puszystą masę.
- 7
Kolejnym krokiem w przepisie na ciasto cytrynowiec jest wykonanie ponczu. Jak? Mieszam sok z cytryny z cukrem i wodą do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Ponczem nasączamy biszkopt.
- 8
Wilgotny biszkopt smarujemy masą budyniową, po czym wstawiamy do lodówki, żeby się dobrze ściął.
- 9
Kiedy ciasto leżakuje w chłodzie, my bierzemy się za przygotowanie cytrynowej pianki. W tym celu podgrzewamy szklankę wody i rozrabiamy w niej galaretkę, którą następnie studzimy. W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a kiedy zimna galaretka zacznie zastygać, łączymy ją ze śmietaną i miksujemy. Gotową cytrynową piankę pokrywamy warstwę budyniową (na cieście cytrynowiec wyjętym z lodówki.
- 10
Na warstwie pianki układamy obok siebie herbatniki i pokrywamy je lukrową powłoką (ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na niezbyt gęstą masę).
- 11
Na koniec wkładamy gotowy deser na noc do lodówki. To pozwoli przegryźć się wszystkim składnikom, a herbatnikom nabrać wilgoci i miękkości.
Przeczytaj także:
Cytrynowiec to ciasto serwowane z lodówki, jej kluczowym składnikiem jest orzeźwiająca cytryna, a chłodny krem, który stanowi jedną z warstw ciasta przypomina aksamitny sorbet.
Jakie jest ciasto cytrynowiec?
To bardzo delikatny w teksturze i wyrazisty w smaku deser. Słodki, ale zarazem z orzeźwiającą nutą kwaskowatej cytryny, esencjonalny dzięki herbatnikom, ale także niezwykle wilgotny i kremowy.
To ciasto, które pokochają wszyscy – bez względu na wiek. Cytrynowiec to także deser bardzo apetyczny i świetnie prezentujący się zarówno w formie, jak i na talerzyku. Można serwować je z mrożoną herbatą lub zimną domową lemoniadą.
Ciasto cytrynowiec najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie warstwy będą miały szansę przejść smakami, a biszkopt i herbatniki dobrze zmięknąć.
Na jakie okazje serwować ciasto cytrynowiec?
Cytrynowiec – ze względu na swój smak i fakt, że podaje się go schłodzonego jest doskonałą propozycją na okazje towarzyszące późno wiosennym i letnim wydarzeniom. Do nich często zaliczane są chrzty, komunie, śluby i wesela. Także biało-kremowo-żółta kolorystyka ciasta świetnie będzie pasowała do eleganckiego stołu weselnego lub komunijnego.