Lekki jak chmurka i orzeźwiający cytrynowiec. Intensywny smak doskonały na ciepłe dni

Ciasto cytrynowiec
Źródło: Shuttestock/Lesya Dolyuk

Składniki

Składniki na biszkopt na cytrynowiec

  • 60 g Mąka pszenna
  • 60 g Mąka ziemniaczana
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 łyżka Woda
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 100 g Cukier
  • 1 łyżka Maslo
  • 1 łyżka Bułka tarta

Składniki na poncz ciasta cytrynowiec

  • 0.5 Szklanka Woda
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 łyżka Cukier

Składniki na cytrynową piankę ciasta cytrynowiec

  • 2 łyżki Cukier puder
  • 500 ml Śmietana 30%
  • 1 opakowanie Galaretka cytrynowa

Składniki na masę budyniową ciasta cytrynowiec

  • 200 g Masło
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 0.5 Szklanka Sok z cytryny
  • 1.5 szklanki Woda

Składniki na lukier ciasta cytrynowiec

  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 1 łyżka Cukier puder

Składniki dodatkowe do ciasta cytrynowiec

  • 20 sztuk herbatniki

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na ciasto cytrynowiec zaczynamy od upieczenia biszkoptu. W tym celu oddzielamy białka od jajek i ubijamy je na pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie gotowa, powoli dodajemy do niej żółtka i delikatnie łączymy.

  2. 2

    W małej misce łączymy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.

  3. 3

    Połączone suche składniki przesiewamy przez sitko do miski z masą białkowo-żółtkową i delikatnie łączymy, mieszając i dodając wodę. Możemy w tym celu użyć miksera, pod warunkiem, że wybierzemy najwolniejsze obroty łopatek.

  4. 4

    Blachę na biszkopt smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę biszkoptową na ciasto cytrynowiec. Biszkopt wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut. Kiedy biszkopt będzie już rumiany i gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i czekamy aż przestygnie.

  5. 5

    Czas zabrać się za masę budyniową, która stanowi wilgotną warstwę i integralną część ciasta cytrynowiec. Sok z cytryny zagotowujemy z wodą i łączymy z budyniem. Wszystkie składniki szybko mieszamy, żeby budyń wyszedł aksamitny i nie miał grud. Kiedy budyń się zagotuje, odstawiamy go na bok do wystudzenia.

  6. 6

    Kiedy budyń będzie chłodny, dodajemy go wolniutko do miski, w której mamy utarte masło i powoli miksujemy wszystko na puszystą masę.

  7. 7

    Kolejnym krokiem w przepisie na ciasto cytrynowiec jest wykonanie ponczu. Jak? Mieszam sok z cytryny z cukrem i wodą do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Ponczem nasączamy biszkopt.

  8. 8

    Wilgotny biszkopt smarujemy masą budyniową, po czym wstawiamy do lodówki, żeby się dobrze ściął.

  9. 9

    Kiedy ciasto leżakuje w chłodzie, my bierzemy się za przygotowanie cytrynowej pianki.  W tym celu podgrzewamy szklankę wody i rozrabiamy w niej galaretkę, którą następnie studzimy. W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a kiedy zimna galaretka zacznie zastygać, łączymy ją ze śmietaną i miksujemy. Gotową cytrynową piankę pokrywamy warstwę budyniową (na cieście cytrynowiec wyjętym z lodówki.

  10. 10

    Na warstwie pianki układamy obok siebie herbatniki i pokrywamy je lukrową powłoką (ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na niezbyt gęstą masę).

  11. 11

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też