Puszyste ciasto cytrynowe — smaczny wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję

Ciasto cytrynowe
Źródło: Shutterstock/Francesco83

Składniki

Ciasto cytrynowe

  • 130 ml Olej rzepakowy
  • 200 g Mąka pszenna
  • 4 sztuki Jajko
  • 150 g Cukier
  • 70 ml Sok z cytryny
  • Skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • Cukier puder
  • 1 łyżeczka Ekstrakt z wanilii
  • 200 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Wymieszaj dokładnie mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.

  3. 3

    Zaraz potem utrzyj masło z cukrem — kontynuuj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

  4. 4

    Teraz dodawaj po kolei po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując. Najlepiej robić to na niższych obrotach.

  5. 5

    Do masy wlej olej rzepakowy i kontynuuj miksowanie.

  6. 6

    Kiedy uzyskasz puszystą i jasną masę, dodaj ekstrakt z wanilii oraz skórkę otartą z wyparzonej wcześniej cytryny.

  7. 7

    Następny krok to dodanie suchych składników. Powoli wsypuj mąkę pszenną i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj całość, żeby ciasto stało się jednolite, bez grudek i wyczuwalnej mąki.

  8. 8

    Tortownicę wysmaruj margaryną i oprósz odrobiną mąki. Zamiast tego możesz wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.

  9. 9

    Na koniec wlej masę do przygotowanej tortownicy i starannie wyrównaj powierzchnię deseru.

  10. 10

    Ciasto piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Co jakiś czas sprawdzaj, czy patyczek jest już suchy. To najlepszy sposób, który pomoże ocenić, czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto na bieżąco sprawdzać, czy ciasto się nie przypala.

     

    Po całkowitym wystygnięciu ciasta oprósz wypiek odrobiną cukru pudru. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też