Banany w cieście francuskim

Banany w cieście francuskim
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 4 sztuki Banan
  • 50 g Orzechy włoskie
  • 50 g Gorzka czekolada
  • 1 łyżka Masło
  • 1 Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 190 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  2. 2

    Rozwałkowane ciasto francuskie posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka, posyp cukrem waniliowym (możesz przytwierdzić cukier do ciasta, ubijając go wałkiem) i pokrój je na 4 równe paski.

  3. 3

    Obierz banany i owiń nimi przygotowane paski ciasta francuskiego. Ułóż na blasze do pieczenia, natrzyj jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.

  4. 4

    W międzyczasie do małego garnka włóż masło i czekoladę. Pozostaw do stopienia, nie przestając mieszać. Następnie upraż orzechy na suchej patelni.

  5. 5

    Kiedy upieczone banany lekko ostygną, polej je czekoladą i posyp uprażonymi orzechami włoskimi.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też