Banany w cieście francuskim
Prosty i szybki deser w postaci słodkich bananów zapieczonych w kruchym cieście francuskim. A jako dodatkowy bonus — czekolada i orzechy. Kto mógłby się im oprzeć?
Składniki
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 4 sztuki Banan
- 50 g Orzechy włoskie
- 50 g Gorzka czekolada
- 1 łyżka Masło
- 1 Jajko
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- 2
Rozwałkowane ciasto francuskie posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka, posyp cukrem waniliowym (możesz przytwierdzić cukier do ciasta, ubijając go wałkiem) i pokrój je na 4 równe paski.
- 3
Obierz banany i owiń nimi przygotowane paski ciasta francuskiego. Ułóż na blasze do pieczenia, natrzyj jajkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.
REKLAMA - 4
W międzyczasie do małego garnka włóż masło i czekoladę. Pozostaw do stopienia, nie przestając mieszać. Następnie upraż orzechy na suchej patelni.
- 5
Kiedy upieczone banany lekko ostygną, polej je czekoladą i posyp uprażonymi orzechami włoskimi.
Zobacz także: