Dżem z wiśni — o tym smaku nie da się zapomnieć!

Dżem z wiśni
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z wiśni

  • 1 sztuka Cytryna
  • 300 g Cukier
  • 1 kg Wiśnie

Przygotowanie

  1. 1

    Wiśnie starannie umyj, a następnie wydryluj. Przełóż owoce do garnka z grubym dnem i dodaj do niego cukier oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.

  2. 2

    Garnek z całą zawartością odstaw na ok. godzinę, aby owoce mogły puścić sok. 

  3. 3

    Przełóż garnek na palnik i na małym ogniu powoli gotuj jego zawartość, mieszając regularnie, aby owoce nie uległy przepaleniu. Zbierz pianę powstałą przy gotowaniu i utrzymuj wrzenie przez następne 15 minut, po czym ściągnij z palnika dżem z wiśni i odłóż go na 4 godziny.

  4. 4

    Po upływie wskazanego czasu ponownie zagotuj owoce i utrzymuj wrzenie przez ok. 30 minut. Odstaw je do następnego dnia.

  5. 5

    Dżem ponownie zagotuj i utrzymuj wrzenie do uzyskania pożądanej konsystencji, często mieszając.

  6. 6

    Wyparzone słoiki napełnij gorącym dżemem z wiśni i odwróć je do góry dnem. Po całkowitym wystudzeniu słoiki można odwrócić do standardowej pozycji — dżem z wiśni jest już gotowy do przechowywania.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też