Tarta z kurczakiem i szpinakiem. Doskonała w wersji na ciepło i zimno
Tarta z kurczakiem doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest dobrym rozwiązaniem na oryginalny obiad oraz imprezową przekąskę. Tarta wytrawna jest łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i efektowna. Zobacz przepis na tartę z kurczakiem i szpinakiem z dodatkiem sera ricotta.
Składniki
Kruche ciasto:
- 20 g Masło
- 80 g Smalec
- 200 g Mąka pszenna
- 2 sztuki Żółtko
- 2 Szczypty Sól
Nadzienie:
- 300 g Szpinak
- 100 g Kurczak
- 1 łyżka Olej
- 3 sztuki Jajko
- 250 g Ricotta
- 100 ml Śmietana 18%
- 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
- 1 szczypta Kurkuma
- 3 ząbki Czosnek
- 3 szczypty Sól
- 2 Szczypty Pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka Bułka tarta
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Ciasto: Mąkę przesyp na stolnicę lub do dużej miski. Na środku zrób wgłębienie, wbij żółtka. Następnie dodaj sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło oraz smalec. Całość sprawnie zagnieć. Foremkę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Dno oraz brzegi foremki wyłóż ciastem. Odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia do wytrawnej tarty.
- 2
Nadzienie: Szpinak umyj w zimnej wodzie, oderwij liście (łodygi nie będą potrzebne). Przełóż szpinak do rondla, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś przez 5 minut. Odstaw i wystudź. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, następnie usmaż na oleju. Gotowego kurczaka przełóż do szpinaku, wymieszaj, wystudź. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dodaj serek ricotta, masę wlej do zimnego szpinaku i kurczaka. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą oraz gałką muszkatołową i wymieszaj.
- 3
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki. Wlej przygotowane nadzienie na ciasto. Włóż tartę do piekarnika, piecz przez 40 minut.
Zobacz także:
Jak zrobić smaczne kruche ciasto do tarty?
Kruche ciasto jest proste w przygotowaniu. Do ciasta potrzebne są podstawowe składniki, które zazwyczaj są w każdym domu. Natomiast samo przygotowanie kruchego ciasta czasami jest problematyczne. Gospodynie najczęściej skarżą się, że ciasto kruche jest twarde. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze najprawdopodobniej do ciasta użyto margaryny, nie masła i pominięto dodanie smalcu, który jest podstawowym składnikiem odpowiedzialnym za kruchość ciasta. Zatem, jeśli chcesz zrobić smaczne i kruche ciasto, użyj masła i dodaj smalec. Tłuszcze muszą być zimne. Kolejną przyczyną może być zbyt długie wyrabianie ciasta. Ciasto kruche wyrabia się tylko do połączenia składników. Długie wyrabianie zostaw na czas przygotowania ciasta drożdżowego. Ostatnią rzeczą, która ma wpływ na kruchość ciasta to schłodzenie go przed pieczeniem. Najlepiej wyłożyć foremkę ciastem i włożyć je do lodówki. Fakt, że ciasto jest równomiernie rozłożone przyśpieszy proces chłodzenia.
Czy można użyć ciasta francuskiego?
Tak, tartę ze szpinakiem i kurczakiem można zrobić z gotowego ciasta francuskiego. Taki zabieg znacznie skraca czas przygotowania, natomiast trzeba pamiętać, że dno tarty może zrobić się mokre po upieczeniu, dlatego wtedy najlepiej zmodyfikować nadzienie. Jeśli po przygotowaniu szpinaku i kurczaka pojawił się płyn, trzeba go starannie odlać. Do farszu dodaj dodatkowe jajko i dodatkową łyżkę serka ricotta.
Przechowywanie tarty z kurczakiem i szpinakiem
Tartę można przechowywać w lodówce. Wcześniej trzeba ją wystudzić i przykryć szczelnie folią spożywczą lub aluminiową. Tartę należy spożyć maksymalnie 3 dni od przygotowania. Tarta nie nadaje się do mrożenia.