Tarta z kurczakiem i szpinakiem. Doskonała w wersji na ciepło i zimno

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Źródło: Shutterstock

Składniki

Kruche ciasto:

  • 20 g Masło
  • 80 g Smalec
  • 200 g Mąka pszenna
  • 2 sztuki Żółtko
  • 2 Szczypty Sól

Nadzienie:

  • 300 g Szpinak
  • 100 g Kurczak
  • 1 łyżka Olej
  • 3 sztuki Jajko
  • 250 g Ricotta
  • 100 ml Śmietana 18%
  • 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1 szczypta Kurkuma
  • 3 ząbki Czosnek
  • 3 szczypty Sól
  • 2 Szczypty Pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka Bułka tarta
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: Mąkę przesyp na stolnicę lub do dużej miski. Na środku zrób wgłębienie, wbij żółtka. Następnie dodaj sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło oraz smalec. Całość sprawnie zagnieć. Foremkę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Dno oraz brzegi foremki wyłóż ciastem. Odstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia do wytrawnej tarty.

  2. 2

    Nadzienie: Szpinak umyj w zimnej wodzie, oderwij liście (łodygi nie będą potrzebne). Przełóż szpinak do rondla, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś przez 5 minut. Odstaw i wystudź. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, następnie usmaż na oleju. Gotowego kurczaka przełóż do szpinaku, wymieszaj, wystudź. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dodaj serek ricotta, masę wlej do zimnego szpinaku i kurczaka. Całość dopraw solą, pieprzem, kurkumą oraz gałką muszkatołową i wymieszaj.

  3. 3

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też