Najsmaczniejsze przetwory z gruszek — złoty skarb w twojej spiżarni

Przetwory z gruszek
Źródło: Shutterstock/Maren Winter

Składniki

Gruszki w syropie waniliowym

  • Goździki
  • 1.5 kg Gruszka
  • 750 ml Woda
  • 2 łyżeczki Kwasek cytrynowy
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Słoiki oraz pasujące do nich nakrętki starannie umyj, a następnie wyparz wrzącą wodą. 

  2. 2

    Gruszki starannie umyj, obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne.

  3. 3

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz kwasek cytrynowy. Składniki podgrzewaj do chwili zagotowania. Następnie dodaj gruszki i gotuj je przez ok. 60 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, owoce powinny być szkliste.

  4. 4

    Gorące gruszki przełóż do przygotowanych słoików, a następnie uzupełnij naczynia zalewą. 

  5. 5

    Do każdego słoika dodaj 4 goździki, a następnie szczelnie je zakręć.

  6. 6

    Na dnie garnka o dużej średnicy połóż bawełnianą ściereczkę. Następnie włóż do naczynia przygotowane zaprawy i napełnij garnek wodą tak, aby sięgała do 3/5 wysokości słoików. Od chwili zagotowania, pasteryzuj przetwory z gruszek, odliczając 15 minut.

     

    Zaprawy pozostaw do wystudzenia, a następnie przechowuj przetwory z gruszek w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też