Powidła śliwkowe Jakuba Kuronia — poznaj sekret znanego szefa kuchni i przygotuj smakowity przetwór

Powidła śliwkowe
Źródło: Shutterstock/Shaiith

Składniki

Powidła śliwkowe

  • 2 łyżki Mielony cynamon
  • 5 kg Śliwki węgierki
  • 220 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Śliwki starannie umyj, następnie usuń z owoców pestki oraz ogonki.

  3. 3

    Owoce umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp je cukrem oraz mielonym cynamonem i dokładnie wymieszaj podane komponenty.

  4. 4

    Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego piekarnika i piecz śliwki przez ok. 3,5 godziny. W czasie obróbki termicznej nie mieszaj owoców.

  5. 5

    Gdy upłynie wskazany czas, naczynie żaroodporne wyciągnij z piekarnika i gorące powidła śliwkowe przełóż do wyparzonych słoików.

  6. 6

    Słoiki szczelnie zakręć, a następnie połóż je na bawełnianej ściereczce do góry dnem. Po wystudzeniu powidła śliwkowe przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też