Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe słynie z doskonałego smaku, korzennych przypraw i atrakcyjnego wyglądu. To smakołyk nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych entuzjastów deserów.
Składniki
- 3 szklanek Starta marchewka
- 250 g Mąka pszenna tortowa
- 4 Jajko
- 0.75 Szklanka Olej roślinny
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 0.5 Szklanka Cukier trzcinowy
- 70 g Cukier
- 120 g Mus jabłkowy bez cukru
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1 Soda oczyszczona
- 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 1.5 łyżeczka Mielony cynamon
- 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
- 0.5 Łyżeczka Sól
Krem waniliowy
- 250 g Mascarpone
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
- 150 g Cukier puder
- 0.75 Kostka Maslo
- Orzechy włoskie
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C.
- 2
W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: przesianą mąkę tortową, sól, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, ekstrakt z wanilii oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- 3
Umyte marchewki obierz i zetrzyj na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Do marchewki dodaj jajka, cukier, olej i mus jabłkowy. Wszystko wymieszaj szpatułką, po czym do miski dodaj przygotowane wcześniej suche składniki i ponownie wymieszaj.
REKLAMA - 4
Formę do pieczenia o wymiarach 35 × 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej przygotowane ciasto. Następnie wsadź brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz je ok. 30 minut.
- 5
Kiedy ciasto marchewkowe lekko przestygnie, wyciągnij je z formy i przekrój wzdłuż, dzieląc je na 2 równe placki.
- 6
Przygotuj masę do ciasta. W misce ubijaj serek mascarpone, a po chwili dodaj do niego masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość miksuj do momentu całkowitego połączenia się składników w puszysty krem.
- 7
Na spód ciasta marchewkowego rozsmaruj połowę przygotowanego kremu. Nakryj ją drugim blatem ciasta, a na jego wierzch połóż pozostałą część masy. Teraz wystarczy pokroić ciasto marchewkowe w kwadratowe kawałki i delektować się jego wyjątkowym smakiem. Doskonałym dodatkiem do ciasta są orzechy włoskie, które możesz położyć na wierzch kremu waniliowego.
Zobacz także: