Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 3 szklanek Starta marchewka
  • 250 g Mąka pszenna tortowa
  • 4 Jajko
  • 0.75 Szklanka Olej roślinny
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 0.5 Szklanka Cukier trzcinowy
  • 70 g Cukier
  • 120 g Mus jabłkowy bez cukru
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 Soda oczyszczona
  • 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 1.5 łyżeczka Mielony cynamon
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Krem waniliowy

  • 250 g Mascarpone
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 150 g Cukier puder
  • 0.75 Kostka Maslo
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C.

  2. 2

    W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: przesianą mąkę tortową, sól, sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, ekstrakt z wanilii oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Umyte marchewki obierz i zetrzyj na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Do marchewki dodaj jajka, cukier, olej i mus jabłkowy. Wszystko wymieszaj szpatułką, po czym do miski dodaj przygotowane wcześniej suche składniki i ponownie wymieszaj.

  4. 4

    Formę do pieczenia o wymiarach 35 × 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej przygotowane ciasto. Następnie wsadź brytfankę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz je ok. 30 minut.

  5. 5

    Kiedy ciasto marchewkowe lekko przestygnie, wyciągnij je z formy i przekrój wzdłuż, dzieląc je na 2 równe placki.

  6. 6

    Przygotuj masę do ciasta. W misce ubijaj serek mascarpone, a po chwili dodaj do niego masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość miksuj do momentu całkowitego połączenia się składników w puszysty krem.

  7. 7

    Na spód ciasta marchewkowego rozsmaruj połowę przygotowanego kremu. Nakryj ją drugim blatem ciasta, a na jego wierzch połóż pozostałą część masy. Teraz wystarczy pokroić ciasto marchewkowe w kwadratowe kawałki i delektować się jego wyjątkowym smakiem. Doskonałym dodatkiem do ciasta są orzechy włoskie, które możesz położyć na wierzch kremu waniliowego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też