Dżem z czarnej porzeczki — dodatek do kanapek, deserów i dań mięsnych

Dżem z czarnej porzeczki
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z czarnej porzeczki

  • 0.5 kilogram Cukier
  • 1 kg Czarna porzeczka

Przygotowanie

  1. 1

    Kiście czarnej porzeczki dokładnie umyj, usuń szypułki i przełóż do płaskiego, szerokiego rondla. Następnie wlej odrobinę wody i podgrzewaj owoce pod przykryciem, aż do momentu zagotowania się składników.

  2. 2

    Gdy owoce czarnej porzeczki puszczą sok, odkryj garnek i kontynuuj gotowanie na małej mocy palnika — tym razem do momentu, gdy część wody odparuje, a dżem z czarnej porzeczki zwiększy swoją gęstość.

  3. 3

    Gdy masa będzie odpowiednio gęsta, dodaj cukier i ponownie odparuj część wody, pamiętając o częstym mieszaniu, aby dżem się nie przypalił.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj słoiki, w których znajdzie się domowy dżem z czarnej porzeczki. Muszą zostać starannie umyte i wyparzone. Polecamy zaopatrzyć się w kilka mniejszych pojemniczków, którymi łatwo można obdarować najbliższe osoby. 

  5. 5

    Wyparzone słoiki napełnij gorącą masą owocową, starannie je zakręć, a następnie odwróć dnem do góry i pozostaw do ostygnięcia. Gdy przetwór osiągnie temperaturę pokojową, to znak, że jest już gotowy. Dżem z czarnej porzeczki przechowuj w zacienionym miejscu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też