Najlepsze na świecie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Przepis na gołąbki w jesiennej odsłonie

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Źródło: Shutterstock/YuliiaHolovchenko

Składniki

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

  • 100 g Masło
  • 1 szklanki Kasza gryczana
  • 10 Liści Kapusta włoska
  • 2 sztuki Cebula
  • 100 g Grzyby suszone
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby namocz w wodzie, a następnie umieść w garnku i gotuj do miękkości. Wywar pozostały po gotowaniu pozostaw.

  2. 2

    Liście kapusty włoskiej włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj je przez ok. 1 minutę.

  3. 3

    Wytnij zgrubiałe fragmenty liści kapusty.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Następnie dodaj kaszę gryczaną i smaż ją przez ok. 2 minuty. 

  5. 5

    Następnie na patelnię wlej 2 szklanki wywaru z grzybów i gotuj kaszę do miękkości.

  6. 6

    Cebulę obierz z łupin i drobno ją posiekaj.

  7. 7

    Na drugiej, czystej patelni rozgrzej pozostałą część masła. Zaraz postem dodaj rozdrobnioną cebulę i smaż ją do chwili zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone w plasterki grzyby i podgrzewaj składniki przez kolejne 5 minut. 

  8. 8

    Do ugotowanej kaszy dodaj cebulę podsmażoną z grzybami. Farsz starannie wymieszaj, a następnie dopraw go do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  9. 9

    Na każdy liść kapusty włoskiej nałóż porcję farszu. Następnie zawiń przeciwległe boki liścia i starannie zwiń go w rulon.

  10. 10

    Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami włóż do garnka, uzupełnij naczynie bulionem i duś potrawę przez ok. 30 minut.

     

    Gotowe gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami smakują obłędnie podane z sosem śmietanowym lub grzybowym. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też