Gołąbki sprzed 100 lat. Poznaj stary przepis z sekretnym składnikiem
Gołąbki to popularne danie, na które w klasycznym przepisie składają się: kapusta biała, ryż, mięso mielone oraz oczywiście, kultowy sos pomidorowy. Okazuje się jednak, że nasi przodkowie przyrządzali ten przysmak w zupełnie inny sposób — gołąbki nie zawierały ryżu. Zamiast niego używano innego składnika, który znajdziesz w poniższym przepisie.
Składniki
Gołąbki sprzed 100 lat
- 1 główka Biała kapusta
- 0.5 Szklanka Mleko
- 1 sztuka Bułka pszenna
- 0.5 kilogram Mięso mielone
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Jajko
- Mielona papryka czerwona
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Olej
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie dania rozpoczynamy od zamoczenia bułki w misce z mlekiem. Odstaw ją na 10 minut.
- 2
Następnie włóż do wrzątku kapustę i obserwujemy co jakiś czas, czy dostatecznie zmiękła. Możesz to zrobić również w szybkowarze, co na pewno znacznie ułatwi pracę.
- 3
Następnie obierz cebulę z łupin i pokrój warzywo w drobną kostkę. Zaraz potem podsmaż na odrobienie oleju do lekkiego zeszklenia. Możesz odrobinę posolić warzywo lub posypać je wegetą.
- 4
Gdy cebula lekko ostygnie, dodajemy ją do surowego mięsa mielonego.
- 5
Zaraz potem do mięsa wbij dwa jajka, dodaj wymoczoną i odciśniętą z mleka bułkę i dopraw całość solą, czarnym pieprzem mielonym, papryką i innymi lubianymi przyprawami. Mogą to być zioła prowansalskie i tymianek, który spowoduje, że farsz nabędzie charakterystycznego posmaku.
- 6
Starannie wyrób całą masę (podobnie jak na kotlety mielone). Postaraj się „masować” i klepać mięso, żeby do środka dostało się jak najwięcej powietrza. Dzięki temu będzie ono jeszcze soczystsze.
- 7
Jeśli kapusta jest już wystarczająco miękka, zacznij odrywać jej liście, jednak rób to delikatnie, żeby ich nie uszkodzić.
- 8
Następnie na każdy liść nałóż niewielką ilość farszu i zawijaj podobnie jak krokiety.
- 9
Zawinięte gołąbki włóż do dużego garnka i zalej osoloną wodą lub bulionem. Całość gotuj przez ok. 50 minut.
Gotowe gołąbki podawaj z ulubionym sosem, ziemniakami lub surówką z ogórków kiszonych.
Zobacz także:
Sposobów na gołąbki jest naprawdę wiele. Jedni jedzą je z ziemniakami, inni wolą sam sos, a jeszcze inni preferują gołąbki faszerowane kaszą i mięsem mielonym. W ostatnim czasie popularne stały się gołąbki bez zawijania, w których pomija się całkowicie obecność kapusty. Dziś skupimy się jednak na gołąbkach naszych przodków, którzy zamiast ryżu używali sekretnego składnika w postaci… bułki namoczonej w mleku! Dawniej ryż nie był tak popularny, jak w dzisiejszych czasach, stąd też pomysł na oryginalny farsz z dodatkiem pieczywa. Dzięki niemu gołąbki wychodzą bardzo soczyste i rozpływają się w ustach. Zobaczcie, jak je zrobić.
Gołąbki sprzed 100 lat — porady i wskazówki na to, jak je przygotować
Gołąbki sprzed 100 lat świetnie smakują z sosem pomidorowym, który jest jednocześnie najpopularniejszą omastą do gołąbków. Do jego przygotowania potrzebujemy pomidorów w puszce, dwóch pomidorów malinowych oraz małej cebuli i odrobiny masła. Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na maśle, potem dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy niewielką ilością cukru, solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Całość gotujemy, aż woda odparuje i na koniec blendujemy. Jeśli sos wyjdzie zbyt lejący, polecamy go zagęścić odrobiną bułki tartej.
Zobacz także: Perfekcyjny przepis na sos pomidorowy do gołąbków — smak, który pamiętasz z dzieciństwa
Do przygotowania gołąbków potrzebować będziesz białej kapusty, ale równie dobrze możesz wykorzystać liście kapusty włoskiej.
Alternatywą dla gotowania w wodzie, jest podpiekanie gołąbków w piekarniku. Możesz ułożyć je na blaszce wyłożonej folią lub w naczyniu żaroodpornym, a potem zapiekać przez godzinę, aż całkowicie zmiękną. Wierzch polej niewielką ilością oleju. Dzięki temu wydobędziesz jeszcze głębszy smak gołąbków.