Gołąbki sprzed 100 lat. Poznaj stary przepis z sekretnym składnikiem

Gołąbki z mięsem mielonym
Źródło: Shutterstock/gkrphoto

Składniki

Gołąbki sprzed 100 lat

  • 1 główka Biała kapusta
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 0.5 kilogram Mięso mielone
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Jajko
  • Mielona papryka czerwona
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie dania rozpoczynamy od zamoczenia bułki w misce z mlekiem. Odstaw ją na 10 minut.

  2. 2

    Następnie włóż do wrzątku kapustę i obserwujemy co jakiś czas, czy dostatecznie zmiękła. Możesz to zrobić również w szybkowarze, co na pewno znacznie ułatwi pracę. 

  3. 3

    Następnie obierz cebulę z łupin i pokrój warzywo w drobną kostkę. Zaraz potem podsmaż na odrobienie oleju do lekkiego zeszklenia. Możesz odrobinę posolić warzywo lub posypać je wegetą. 

  4. 4

    Gdy cebula lekko ostygnie, dodajemy ją do surowego mięsa mielonego.

  5. 5

    Zaraz potem do mięsa wbij dwa jajka, dodaj wymoczoną i odciśniętą z mleka bułkę i dopraw całość solą, czarnym pieprzem mielonym, papryką i innymi lubianymi przyprawami. Mogą to być zioła prowansalskie i tymianek, który spowoduje, że farsz nabędzie charakterystycznego posmaku. 

  6. 6

    Starannie wyrób całą masę (podobnie jak na kotlety mielone). Postaraj się „masować” i klepać mięso, żeby do środka dostało się jak najwięcej powietrza. Dzięki temu będzie ono jeszcze soczystsze. 

  7. 7

    Jeśli kapusta jest już wystarczająco miękka, zacznij odrywać jej liście, jednak rób to delikatnie, żeby ich nie uszkodzić.

  8. 8

    Następnie na każdy liść nałóż niewielką ilość farszu i zawijaj podobnie jak krokiety. 

  9. 9

    Zawinięte gołąbki włóż do dużego garnka i zalej osoloną wodą lub bulionem. Całość gotuj przez ok. 50 minut. 

     

    Gotowe gołąbki podawaj z ulubionym sosem, ziemniakami lub surówką z ogórków kiszonych.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też