Oryginalna szakszuka – niepowtarzalny smak i aromat doskonały na śniadanie

Szakszka
Źródło: Shutterstock/Elena Eryomenko

Składniki

Składniki na szakszukę:

  • 2 sztuki Jajko
  • 2 sztuki Pomidor
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 1 Szczypta Oregano
  • 1 Szczypta Mielony kumin rzymski
  • 1 Szczypta Ostra papryka mielona
  • 1 Szczypta Wędzona papryka
  • 1 garść Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Ząbek czosnku kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i przesmażamy posiekany czosnek – tak aby się delikatnie zeszklił, ale nie za bardzo zbrązowiał. Jeśli przeciągniemy ten proces, czosnek wyjdzie gorzki w smaku.

  2. 2

    Do przesmażonego czosnku dodajemy ostrą i wędzoną paprykę oraz kmin rzymski. Smażymy całość przez mniej więcej minutę.

  3. 3

    Pomidory kroimy w średniej grubości plastry, następnie w paski, a potem w kostkę. Ich wielkość powinna mieć mniej więcej centymetr na centymetr. Kostki pomidorów wrzucamy na patelnię z czosnkiem i przyprawami. Dusimy warzywa póki nie zmiękną przez mniej niż 10 minut. Jeśli okaże się, że pomidory użyte do wykonania szakszuki nie będą wystarczająco soczyste i na pojawi się sok, w którym mogłyby się poddusić, możemy dodać do mieszanki warzyw i przypraw odrobinę wody.

  4. 4

    Kiedy pomidory będą już odpowiednio podduszone, rozsuwamy je na patelni tak, żeby zrobić między warzywami zagłębienia – miejsce na jajka. W naszym przepisie na szakszukę używamy dwóch jajek, tyle też robimy „dziur” w zawartości patelni.

  5. 5

    Wbijamy jajka i posypujemy danie solą i pieprzem. Nie mieszamy zawartości patelni – zostawiając ją w tej formie.

  6. 6

    Szakszukę możemy przykryć przykrywką – pozwoli to dość wydatnie skrócić czas robienia dania. Dzięki użyciu pokrywki osiągniemy także idealną konsystencję dania – a konkretnie jajek. Z jednej strony białko się zetnie, z drugiej jednak żółtko pozostanie lekko płynne. Ile trzeba poczekać, żeby szakszuka była gotowa? Zazwyczaj proces gotowania trwa pięć minut, ale najlepiej doglądać dania.

  7. 7

    Ostatnim krokiem w przepisie na szakszukę jest posypanie zawartości patelni pociętymi listkami natki pietruszki. Danie serwuje się prosto z patelni, a dodatkiem idealnie uzupełniającym jej smak, pozwalającym zjeść potrawę do ostatniego kęsa jest podgrzana w piekarniku bagietka o chrupiącej skórce, ale miękkim środku.

  8. 8

    Opcjonalnie w przepisie na szakszukę można wykorzystać także inne warzywa. Oprócz pomidorów można pomyśleć o dodaniu cebuli, czerwonej papryki, zielonych oliwek, bazylii. Dla osób, które lubią podkręcić danie bardziej wyrazistym smakiem dobrym dodatkiem może okazać się owczy ser, który smakowicie rozpuści się na patelni.

    Przeczyta także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też