Niebiańskie ciasto czekoladowe z malinami, którego nigdy nie zapomnisz!
Ciasto czekoladowe z malinami to jeden z najszybszych przepisów na doskonały deser. W smaku przypomina brownie, a wewnątrz jest delikatnie wilgotne i bardzo aromatyczne. Połączenie malin z czekoladą to prawdziwy afrodyzjak. Ciasto czekoladowe z owocami sprawdzi się idealnie na spotkanie z ukochaną osobą, rodziną, czy z przyjaciółmi. Jest to przepis, którego koniecznie trzeba spróbować.
Składniki
Ciasto z malinami
- 80 g Masło
- 150 g Cukier
- 200 g Czekolada deserowa
- 250 g Mąka pszenna
- 2 Jajko
- 150 ml Mleko
- 250 g Maliny
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Boki formy możesz dodatkowo posmarować masłem i oprószyć mąką.
- 3
W garnuszku rozpuść masło, dodaj połamaną na kostki czekoladę i roztop je, cały czas mieszając. Następnie zdejmij garnuszek z palnika.
- 4
Do roztopionej czekolady z masłem dodaj mleko i jajka. Całość mieszaj rózgą, aż do otrzymania jednolitej masy.
- 5
Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Po chwili dodaj cukier i starannie wymieszaj suche składniki.
- 6
Do suchych składników wlej przygotowaną wcześniej masę czekoladową. Całość mieszaj delikatnie, aż do połączenia składników.
- 7
Do ciasta czekoladowego dodaj połowę przygotowanych malin i ostrożnie wymieszaj masę.
- 8
Ciasto z malinami przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu ułóż pozostałe maliny i powbijaj je delikatnie rękoma, tak, by wtopiły się w głąb czekoladowej masy.
- 9
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut do momentu, aż wbity w ciasto drewniany patyczek pozostanie czysty.
- 10
Gotowe ciasto czekoladowe z malinami smakuje wyśmienicie oprószone cukrem pudrem lub polane dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.
Jeśli jesteś fanem domowych słodkości, koniecznie wypróbuj przepis na brownie czekoladowe.
Szybkie ciasto z malinami i czekoladą najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jednak z czasem także zachowuje swoją wilgotność i fantastyczny smak. Przygotowanie nie sprawia problemów, a przepyszny wypiek jest gotowy do jedzenia po niespełna godzinie. Ciasto z malinami można podawać z lodami, bitą śmietaną i sosem owocowym — smakuje wtedy jak deser rodem z najlepszej kawiarni.
Pyszne ciasto czekoladowe z malinami — jak przygotować? Porady i wskazówki
Przygotowanie szybkiego ciasta z malinami jest niezwykle proste. Do jego przyrządzenia nie jest wymagany mikser, ani żaden specjalistyczny sprzęt kuchenny. Wystarczy odrobina chęci i można powiedzieć, że ciasto robi się praktycznie samo. Aby deser smakował wyśmienicie, polecamy wybrać do przepisu dobrej jakości czekolady. Jest ona mocno wyczuwalna w smaku, dlatego sugerujemy, by zaopatrzyć się w swoją ulubioną.
Występujące w przepisie masło można zastąpić olejem, jednak ciasto czekoladowe z malinami przygotowane z dodatkiem masła będzie zdecydowanie bardziej delikatne. Osoby nieprzepadające za smakiem gorzkiej czekolady mogą zastąpić ją jej mlecznym odpowiednikiem — w takim przypadku należy zmniejszyć ilość dodawanego cukru.
Gotowe ciasto z malinami warto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, a dla prawdziwych fanów słodkości doskonale sprawdzi się również polewa czekoladowa. Gotowy wypiek można serwować samodzielnie. Udoskonaleniem przepisu jest wzbogacenie smaku ciasta, podając je dodatkowo z porcją lodów waniliowych, bitą śmietaną oraz sosem owocowym. Aby deser prezentował się jeszcze lepiej, warto przyozdobić go np. listkiem świeżej mięty.