Niebiańskie ciasto czekoladowe z malinami, którego nigdy nie zapomnisz!

Ciasto z malinami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto z malinami

  • 80 g Masło
  • 150 g Cukier
  • 200 g Czekolada deserowa
  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 150 ml Mleko
  • 250 g Maliny
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Boki formy możesz dodatkowo posmarować masłem i oprószyć mąką.

  3. 3

    W garnuszku rozpuść masło, dodaj połamaną na kostki czekoladę i roztop je, cały czas mieszając. Następnie zdejmij garnuszek z palnika.

  4. 4

    Do roztopionej  czekolady z masłem dodaj mleko i jajka. Całość mieszaj rózgą, aż do otrzymania jednolitej masy.

  5. 5

    Do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Po chwili dodaj cukier i starannie wymieszaj suche składniki.

  6. 6

    Do suchych składników wlej przygotowaną wcześniej masę czekoladową. Całość mieszaj delikatnie, aż do połączenia składników.

  7. 7

    Do ciasta czekoladowego dodaj połowę przygotowanych malin i ostrożnie wymieszaj masę.

  8. 8

    Ciasto z malinami przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu ułóż pozostałe maliny i powbijaj je delikatnie rękoma, tak, by wtopiły się w głąb czekoladowej masy.

  9. 9

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut do momentu, aż wbity w ciasto drewniany patyczek pozostanie czysty.

  10. 10

    Gotowe ciasto czekoladowe z malinami smakuje wyśmienicie oprószone cukrem pudrem lub polane dodatkowo rozpuszczoną czekoladą.

    Jeśli jesteś fanem domowych słodkości, koniecznie wypróbuj przepis na brownie czekoladowe.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też