Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to znana wszystkim potrawa, która serwowana jest na wiele różnych okazji. Jedno jest pewne — warto przygotować jej naprawdę dużo, bo szybko znika z talerzy gości!
Składniki
- 400 g Fasola
- 250 g Kiełbasa
- 250 g Boczek
- 2 ząbki Czosnek
- 500 ml Passata pomidorowa
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżeczka Sól
- 3 ziarna Ziele angielskie
- 1 sztuka Liście laurowe
- 2 łyżki Majeranek
Przygotowanie
- 1
Fasolę zalej chłodną wodą i pozostaw w niej na całą noc. Woda powinna wystawać poza fasolkę.
- 2
Namoczoną fasolę odcedź w durszlaku, przełóż ją do garnka i zalej 1 l wody. Dodaj przyprawy: liść laurowy, 3 ziela angielskie oraz 1 łyżeczkę soli i gotuj przez 1,5 godz. do momentu, aż fasolka będzie miękka.
- 3
Pozbaw boczku grubej skóry i drobno go pokrój. Kawałeczki mięsa smaż przez chwilę (nie wylewaj tłuszczu, który wytopi się podczas smażenia), po czym dodaj je do ugotowanej fasolki.
REKLAMA - 4
Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i smaż na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Po chwili na patelnię dodaj również poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek (dołóż go pod koniec smażenia) i pozostaw na palniku jeszcze 5 minut.
- 5
Cebulę, kiełbasę i czosnek przełóż do ugotowanej fasolki i gotuj kolejne 5 minut. Następnie do garnka dodaj passatę pomidorową i dopraw do smaku. Całość gotuj przez kwadrans.
Zobacz także: