Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 g Fasola
  • 250 g Kiełbasa
  • 250 g Boczek
  • 2 ząbki Czosnek
  • 500 ml Passata pomidorowa
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Sól
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 2 łyżki Majeranek

Przygotowanie

  1. 1

    Fasolę zalej chłodną wodą i pozostaw w niej na całą noc. Woda powinna wystawać poza fasolkę.

  2. 2

    Namoczoną fasolę odcedź w durszlaku, przełóż ją do garnka i zalej 1 l wody. Dodaj przyprawy: liść laurowy, 3 ziela angielskie oraz 1 łyżeczkę soli i gotuj przez 1,5 godz. do momentu, aż fasolka będzie miękka.

  3. 3

    Pozbaw boczku grubej skóry i drobno go pokrój. Kawałeczki mięsa smaż przez chwilę (nie wylewaj tłuszczu, który wytopi się podczas smażenia), po czym dodaj je do ugotowanej fasolki. 

  4. 4

    Kiełbasę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i smaż na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Po chwili na patelnię dodaj również poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek (dołóż go pod koniec smażenia) i pozostaw na palniku jeszcze 5 minut.

  5. 5

    Cebulę, kiełbasę i czosnek przełóż do ugotowanej fasolki i gotuj kolejne 5 minut. Następnie do garnka dodaj passatę pomidorową i dopraw do smaku. Całość gotuj przez kwadrans.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też