Grillowany ser halloumi z awokado i jajkiem
Pyszna kolacja inspirowana cypryjskim skarbem — serem Halloumi.
Autor:
Smak.pl
Kolacja
Fit kolacje
Dieta na masę
Dieta bezglutenowa
Warzywa
Owoce
Jajka
Dla młodych mam
Dania do 30 minut
Kuchnia grecka
REKLAMA
Składniki
- 200 g ser halloumi
- 1 sztuka Awokado
- 2 Jajko
- Sałata
- Czarny sezam
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Włóż jajka do wrzącej wody i gotuj przez ok. 5 minut.
- 2
Ser Halloumi pokrój w plastry, delikatnie posól i skrop oliwą z obu stron. Następnie ułóż na gorącym grillu i przypiekaj na złoty kolor z obu stron.
- 3
W międzyczasie umyj liście sałaty i delikatnie osusz, po czym dopraw oliwą, kroplą soku z cytryny, solą i pieprzem Sałatę rozłóż na dwóch talerzach.
REKLAMA - 4
Awokado przekrój wzdłuż, wyciągnij pestkę i obierz ze skórki.
- 5
Następnie na sałatę wyłóż przekrojone na pół jajko na miękko, połówkę awokado i grillowane halloumi. Całość polej odrobiną soku z cytryny i posyp czarnym sezamem.
Zobacz także:
REKLAMA