Sok z malin – niezawodny w walce z infekcją górnych dróg oddechowych

Sok z malin
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z malin przepis babci

  • 2 kg Maliny
  • 800 g Cukier
  • 2 sztuki Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Maliny dokładnie przejrzyj (uszkodzone, zepsute lub niedojrzałe odłóż). Przebrane owoce umyj dokładnie w zimnej wodzie.

  2. 2

    Maliny zacznij przesypywać do garnka, co jakiś czas posyp je cukrem. Odstaw na 3 godziny tak, aby owoce miały szanse puścić sok, a cukier częściowo się rozpuścić.

  3. 3

    Garnek z malinami postaw na kuchence, gotuj maliny na małym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas mieszaj owoce drewnianą łyżką.

  4. 4

    Przygotowany sok przecedź przez sito – zadbaj o to, aby do soku nie wpadły pestki malin. Owoce przeciśnij przez sito drewnianą łyżką. Do soku z malin dodaj sok z dwóch cytryn. Wymieszaj.

  5. 5

    Słoiki i nakrętki wyparz, wytrzyj do sucha.

  6. 6

    Sok z malin zagotuj, a następnie przelej do słoików. Zakręć. Połóż słoiki nakrętką w dół i przykryj ściereczką. Poczekaj, aż sok wystygnie, odwróć słoik.

     

    Zobacz także: 

     

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też