Sok z malin – niezawodny w walce z infekcją górnych dróg oddechowych
Sok z malin to naturalny sposób walki z infekcjami górnych dróg oddechowych znany już przez nasze babcie i prababcie. Sok z malin pomoże także walczyć z innymi przypadłościami. Zobacz, dlaczego warto zrobić sok z malin. Dzielimy się niezawodnym przepisem babci.
Składniki
Sok z malin przepis babci
- 2 kg Maliny
- 800 g Cukier
- 2 sztuki Cytryna
Przygotowanie
- 1
Maliny dokładnie przejrzyj (uszkodzone, zepsute lub niedojrzałe odłóż). Przebrane owoce umyj dokładnie w zimnej wodzie.
- 2
Maliny zacznij przesypywać do garnka, co jakiś czas posyp je cukrem. Odstaw na 3 godziny tak, aby owoce miały szanse puścić sok, a cukier częściowo się rozpuścić.
- 3
Garnek z malinami postaw na kuchence, gotuj maliny na małym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas mieszaj owoce drewnianą łyżką.
- 4
Przygotowany sok przecedź przez sito – zadbaj o to, aby do soku nie wpadły pestki malin. Owoce przeciśnij przez sito drewnianą łyżką. Do soku z malin dodaj sok z dwóch cytryn. Wymieszaj.
- 5
Słoiki i nakrętki wyparz, wytrzyj do sucha.
- 6
Sok z malin zagotuj, a następnie przelej do słoików. Zakręć. Połóż słoiki nakrętką w dół i przykryj ściereczką. Poczekaj, aż sok wystygnie, odwróć słoik.
Zobacz także:
- Domowy sok z aloesu jest skarbnicą witamin. Koniecznie go wypróbuj
- Sok z mięty postawi Cię na nogi. Łagodzi kaszel i poprawia trawienie
- Przepis na sok z aronii, czyli naturalną bombę witaminy C
Złote zasady robienia soku z malin:
- Sok z malin można zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców.
- Sok można przelać do słoików lub butelek o dowolnej wielkości – ważne, aby łączna pojemność naczyń była zbliżona do 1,5 litra.
- Słoiki lub butelki oraz nakrętki muszą być wyparzone we wrzątku, lub w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Naczynia muszą być wysuszone.
- Soku z malin nie trzeba pasteryzować, ale warto to zrobić.
- Sok z malin należy przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.
- Sok można wykorzystać jako naturalne lekarstwo, do przygotowania domowego kisielu, lub jako sos do lodów oraz ciasta.
Co zrobić z pulpą malinową?
Pulpę z malin można wykorzystać na kilka sposobów. Po pierwsze można przygotować domową malinową nalewkę. Do pulpy dodaj butelkę wódki, odstaw na dwa dni. Za pomocą gazy wyciśnij płyn. Wlej do butelki i gotowe. Z pulpy można zrobić domowy kompot. Do resztek owoców dodaj litr wody, zagotuj, dodaj 3-4 liście mięty, łyżeczkę miodu, odcedź i gotowe.
Pasteryzacja soku z malin
Tak jak wspomnieliśmy, nie ma konieczności, aby pasteryzować sok z malin, natomiast zalecamy to wszystkim, którzy dopiero zaczynają przygodę z robieniem domowych soków czy weków. Dzięki temu zdobędziesz pewność, że sok nie zepsuje się po kilku dniach. Jak pasteryzować sok z malin? Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to metoda na mokro. Przygotuj szeroki garnek lub rondel, na dno połóż ściereczkę, ustaw słoiki i zalej wodą tak, aby przykryła ¾ wysokości słoika. Wstaw na gaz i gotuj na małym ogniu przez 7 minut. Wystaw, ustaw dnem do dołu, przykryj ściereczką, po wystudzeniu przenieś słoiki w chłodne i ciemne miejsce. Druga metoda pasteryzacji to tzw. pasteryzacja na sucho, czyli w piekarniku. Gorące słoiki z sokiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 110 stopni. Wygrzewaj słoiki z sokiem przez 15 minut. Wyjmij i wystudź.
Dlaczego warto pić sok z malin?
Sok z malin, tak jak aspiryna i polopiryna zawiera kwas salicylowy, dlatego też pomaga zwalczyć przeziębienie. Pijąc sok z malin przyśpieszasz proces pocenia się, a ostatecznie obniżysz gorączkę. Olejki eteryczne znajdujące się w malinach doskonale rozgrzewają. Maliny są bogate w witaminy C, K i E oraz te z grupy B, więc wspierają odporność. W malinach znajdziemy także kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Maliny zawierają przeciwutleniacze - neutralizujące działanie wolnych rodników, które sprzyjają powstawaniu nowotworów, w dużej mierze odpowiadają także za proces starzenia skóry. Maliny nie tylko pomagają poradzić sobie z infekcjami np. górnych dróg oddechowych, pomogą także przy biegunce i wzmacnianiu odporności.