Mazurek orzechowy
Mazurek orzechowy to polskie ciasto, które w wielu domach uważane jest za nieodzowną częścią Wielkanocy. Przygotowanie smakołyku nie jest trudne, a efekt końcowy zniewala smakiem i atrakcyjnym wyglądem. Zobacz, jak zrobić to tradycyjne ciasto wielkanocne.
Składniki
Kruche ciasto
- 150 g Masło
- 50 g Cukier puder
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 3 Żółtko
- 250 g Mąka pszenna
Beza z orzechami włoskimi
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 3 Białko jajka
- 150 g Orzechy włoskie
- 1 łyżka Mąka ziemniaczana
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj blaszkę, wykładając ją arkuszem papieru do pieczenia.
- 2
Przygotuj kruche ciasto na spód mazurka orzechowego. Oddziel żółtka od białek. Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i zimnym masłem, pokrojonym na mniejsze kawałki. Następnie zacznij siekać składniki, by finalnie utworzyć z nich konsystencję, która będzie przypominać kruszonkę. Teraz do ciasta dodaj 3 żółtka, a całość zagnieć na masę o jednolitej konsystencji. Z kruchego ciasta utocz kulę, potnij ją ostrym nożem w plastry i wyłóż nimi dno blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Starannie je wyrównaj, odbij ząbki widelcem i piecz przez ok. kwadrans.
- 3
Oczekując na kruche ciasto, przystąp do przygotowania bezy. Odłożone wcześniej białka ubij na sztywną pianę, a po chwili dodaj do nich cukier puder. Nie przestając miksować, do białek partiami dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Odłóż 20 g orzechów włoskich, a resztę rozdrobnij na drobne kawałki. Powstały proszek dołóż do białek i wymieszaj powstałą pianę za pomocą szpatułki. Bezę orzechową wyłóż na upieczony spód mazurka orzechowego. Po wyrównaniu wierzchu bezę posyp odłożonymi kawałkami orzechów włoskich i piecz przez 10 minut, w tej samej temperaturze, co kruche ciasto (180 st. C).
- 4
Mazurek orzechowy możesz dodatkowo ozdobić polewą z czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej. Jeśli preferujesz inną polewę, nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wykorzystać. Dobrze sprawdzi się również słony karmel lub sos karmelowy.
Wypróbuj także przepis na mazurek z białą czekoladą i marcepanem.
Wystarczy kilka składników i odrobina chęci, by na świątecznym stole pojawił się on — tradycyjny mazurek wielkanocny z orzechami. To ciasto, które wielu osobom kojarzy się z rodzinnym domem i czasem spędzonym z najbliższymi osobami. Z tego względu warto uwzględnić ten deser w swoim wielkanocnym menu. Prosty przepis na mazurek orzechowy z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom — nie tylko pociechom. Deser przypadnie do gustu również starszym domownikom.
Jak zrobić mazurek orzechowy? Porady i wskazówki
Ciasto na Wielkanoc nie wymaga wprawy czy doświadczenia w pieczeniu. Przepis na mazurek orzechowy jest prosty, a do jego wykonania wystarczy podążać za wskazówkami, opisanymi poniżej.
Zacznij od wyrobienia kruchego ciasta, które posłuży jako spód wypieku. Masło powinno być zimne, dlatego wyciągnij je z lodówki dopiero przed rozpoczęciem pieczenia mazurka. Po zagnieceniu wszystkich składników kruszonkę rozłóż w brytfance, starannie ją wyrównaj i piecz ok. 15 minut. W międzyczasie przygotuj bezę orzechową. Po upieczeniu kruchego spodu wystarczy rozsmarować na nim orzechową piankę i piec kolejne 10 minut. Wierzch mazurka orzechowego możesz ozdobić polewą czekoladową lub inną — wedle własnego gustu i preferencji smakowych.
Mazurek najlepiej smakuje podany w temperaturze pokojowej, jednak żeby przedłużyć jego świeżość, można przechowywać go w lodówce. Wówczas ciasto wielkanocne nadaje się do spożycia nawet przez kilka dni.