Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 150 g Masło
  • 50 g Cukier puder
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 3 Żółtko
  • 250 g Mąka pszenna

Beza z orzechami włoskimi

  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 3 Białko jajka
  • 150 g Orzechy włoskie
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj blaszkę, wykładając ją arkuszem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Przygotuj kruche ciasto na spód mazurka orzechowego. Oddziel żółtka od białek. Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i zimnym masłem, pokrojonym na mniejsze kawałki. Następnie zacznij siekać składniki, by finalnie utworzyć z nich konsystencję, która będzie przypominać kruszonkę. Teraz do ciasta dodaj 3 żółtka, a całość zagnieć na masę o jednolitej konsystencji. Z kruchego ciasta utocz kulę, potnij ją ostrym nożem w plastry i wyłóż nimi dno blaszki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Starannie je wyrównaj, odbij ząbki widelcem i piecz przez ok. kwadrans.

  3. 3

    Oczekując na kruche ciasto, przystąp do przygotowania bezy. Odłożone wcześniej białka ubij na sztywną pianę, a po chwili dodaj do nich cukier puder. Nie przestając miksować, do białek partiami dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Odłóż 20 g orzechów włoskich, a resztę rozdrobnij na drobne kawałki. Powstały proszek dołóż do białek i wymieszaj powstałą pianę za pomocą szpatułki. Bezę orzechową wyłóż na upieczony spód mazurka orzechowego. Po wyrównaniu wierzchu bezę posyp odłożonymi kawałkami orzechów włoskich i piecz przez 10 minut, w tej samej temperaturze, co kruche ciasto (180 st. C).

  4. 4

    Mazurek orzechowy możesz dodatkowo ozdobić polewą z czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej. Jeśli preferujesz inną polewę, nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wykorzystać. Dobrze sprawdzi się również słony karmel lub sos karmelowy.

     

    Wypróbuj także przepis na mazurek z białą czekoladą i marcepanem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też