Syrop z imbiru na odporność i przeziębienie

Syrop z imbiru
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z imbiru przepis

  • 400 g Świeży imbir
  • 500 g Cukier
  • 300 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Imbir umyj w zimnej wodzie, pokrój w plasterki.

  2. 2

    Do garnka wsyp cukier, dodaj wodę i gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.

  3. 3

    Do cukru dodaj pokrojony imbir, przykryj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Przestudź.

  4. 4

    Przecedź płyn przez sito. Powstały syrop przelej do małych butelek lub słoików.

  5. 5

    Do garnka z szerokim dnem włóż szmatkę, na nią wyłóż słoiki/butelki zalej ciepłą wodą do ¾ wysokości naczynia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

  6. 6

    Wyjmij słoiki/butelki (jeśli to możliwe połóż je do góry dnem) przykryj ściereczką lub ręcznikiem i wystudź.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też