Syrop z imbiru na odporność i przeziębienie
Syrop z imbiru jest smaczny i rozgrzewający, a dodatkowo pomaga zwalczyć infekcje oraz objawy grypy, dlatego też warto mieć go w domu. Do przygotowania syropu wystarczą trzy składniki. Zobacz, jak zrobić domowy syrop z imbiru.
Składniki
Syrop z imbiru przepis
- 400 g Świeży imbir
- 500 g Cukier
- 300 ml Woda
Przygotowanie
- 1
Imbir umyj w zimnej wodzie, pokrój w plasterki.
- 2
Do garnka wsyp cukier, dodaj wodę i gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.
- 3
Do cukru dodaj pokrojony imbir, przykryj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Przestudź.
- 4
Przecedź płyn przez sito. Powstały syrop przelej do małych butelek lub słoików.
- 5
Do garnka z szerokim dnem włóż szmatkę, na nią wyłóż słoiki/butelki zalej ciepłą wodą do ¾ wysokości naczynia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- 6
Wyjmij słoiki/butelki (jeśli to możliwe połóż je do góry dnem) przykryj ściereczką lub ręcznikiem i wystudź.
Zobacz także:
- Syrop z pigwy na przeziębienie, grypę, odporność i stres
- Syrop z czarnego bzu - sprzymierzeniec w walce z grypą i przeziębieniem
- Syrop z malin – najlepszy na przeziębienie: przepyszny, rozgrzewający, zdrowy
Na co pomaga syrop z imbiru?
Imbir zawiera dużą ilość witaminy C, dlatego też pomaga wzmocnić odporność, zwalcza pierwsze objawy infekcji i przeziębienia. Imbir to źródło witamin i składników mineralnych - oprócz witaminy C znajdziemy w nim witaminy B1 i B2, K, E, A oraz kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń i potas. W imbirze zawarte są także olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Syrop z imbiru pomaga regulować poziom cholesterolu, wspomaga prace serca, pomaga spalić tkankę tłuszczową. Syrop z imbiru łagodzi wzdęcia. Imbir świetnie rozgrzewa, dlatego też powinien być stosowany w okresie jesienno-zimowym, czyli w sezonie zachorowalności na przeziębienie i grypę.
Kto powinien unikać syropu z imbiru?
Syrop z imbiru przygotowywany jest z naturalnych składników, dlatego jest zdrowy i smaczny, ale niestety nie wszyscy mogą go spożywać. Spożycie imbiru powinny ograniczyć osoby ze schorzeniami żołądkowymi np. cierpiące na refluks, a także osoby borykające się z problemami ciśnieniowymi. Picie syropu z imbiru nie jest polecane kobietom w ciąży.
Jak wzbogacić smak syropu z imbiru?
Imbir ma specyficzny ostry smak, dlatego też warto przełamać go, dodając do syropu miód, cytrynę, czosnek. Syrop z imbiru z dodatkiem tych składników to bomba witaminowa oraz naturalny antybiotyk. Jak zrobić syrop z imbiru z dodatkiem miodu? To proste. Umyj i obierz ze skórki 200g imbiru, następnie posiekaj go w kostkę (możesz także zetrzeć imbir na tarce). Wyszoruj 3 cytryny i pokrój w plastry, podziel na ćwiartki. Do 3 małych słoików włóż po 2 łyżki miodu wielokwiatowego lub akacjowego, następnie naprzemiennie wyłóż cytryny i imbir. Do syropu możesz dodać także przeciśnięty ząbek czosnku. Zakręć słoiki, odstaw do lodówki na 24 godziny, potrząśnij słoikiem tak, aby składniki miały szansę połączyć się. Przygotowany syrop należy spożyć maksymalnie 7 dni od przygotowania.