Syrop z pokrzywy — poznaj moc naturalnego suplementu diety
Syrop z pokrzywy to niesamowity przepis przyrządzony z rośliny, która przez wiele osób niesłusznie nazywana jest chwastem. Jednak miłośnicy medycyny niekonwencjonalnej od dekad wykorzystują jej niezwykłe właściwości. Roślina ta znalazła zastosowanie zarówno w kosmetologii, farmacji, jak i kuchni. Syrop z pokrzywy to prawdziwy skarb wśród lekarstw obecnych w domowej apteczce.
Składniki
Syrop z pokrzywy
- 150 g Cukier
- 1 kg Liście pokrzywy
- 1 sztuka Cytryna
- 1.5 litr Woda
Przygotowanie
- 1
Z pędów pokrzywy zerwij liście znajdujące się w górnej części rośliny i opłucz je zimną, bieżącą wodą, a następnie przełóż na ręcznik papierowy w celu osuszenia.
- 2
Oczyszczone liście umieść w garnku i zalej wodą, następnie doprowadź płyn do wrzenia i gotuj przez ok. 60 minut.
- 3
W międzyczasie sparz cytrynę i przekrój na połowę. Wyciśnij z niej sok — ręcznie lub korzystając z wyciskarki do cytrusów. Zadbaj o to, aby w płynie nie znalazły się żadne pestki.
- 4
Gotowy napar z pokrzywy odcedź, wykorzystując do tego celu sitko, a następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny.
- 5
Otrzymany wywar z pokrzywy ponownie zagotuj i utrzymuj wrzenie przez ok. 5 minut, nieustannie mieszając.
- 6
Gotowy syrop z pokrzywy przelej do wyparzonych, szklanych butelek i szczelnie zakręć.
- 7
W garnku o dużej średnicy na dnie umieść ściereczkę, a następnie ułóż na niej buteleczki wypełnione syropem z pokrzywy. Ważne jest, aby poszczególne naczynia się ze sobą nie stykały. Nalej wodę do ok. 3/4 wysokości słoików i postaw garnek na palniku o średniej mocy. Od chwili zagotowania utrzymuj wrzenie przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyciągnij sok z pokrzywy z naczynia i połóż go dnem do góry na desce lub ściereczce kuchennej. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- 8
Sok z pokrzywy przechowuj w suchym i zacienionym miejscu. Minimalna trwałość tego leczniczego specyfiku wynosi 6 miesięcy.
Zobacz także:
Syrop z pokrzywy to skarbnica substancji o pozytywnym wpływie na organizm. Można go przyrządzić w zaledwie 2 godziny, bez konieczności wykorzystywania specjalistycznego sprzętu kuchennego. Przygotowując ten specyfik, warto mieć na uwadze, aby zrywać wyłącznie młode liście, rosnące w górnej części rośliny. Również istotne jest miejsce zbiorów — powinno znajdować się jak najdalej fabryk oraz ruchliwych dróg, które mogą prowadzić do nagromadzenia dużej ilości zanieczyszczeń. Syrop z pokrzyw wykonany zgodnie z naszą sprawdzoną recepturą to fantastyczny sposób na zadbanie o własne zdrowie.
Doskonale sprawdza się jako codzienny suplement diety, wpływając na kondycję włosów, skóry oraz paznokci, jednak właściwości prozdrowotne mikstury są znacznie szersze. Aby cieszyć się największą skutecznością spożywania soku z pokrzywy, najlepiej wypijać dziennie 2 łyżki tego specyfiku.
Zobacz także: Leczniczy syrop z szyszek sosny — sprawdzony sposób na uporczywy kaszel
Syrop z pokrzywy — właściwości lecznicze
Syrop z pokrzywy jest znany ze swojego zbawiennego wpływu na kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Można więc powiedzieć, że jest to niezbędny, kobiecy suplement diety. Syrop z pokrzywy wzmacnia strukturę wewnętrzną włosa, wpływa na poprawę ich wyglądu oraz stymuluje porost nowych. Warto również, aby osoby mające problem z ich nadmiernym wypadaniem regularnie stosowały ten specyfik.
Ponadto syrop z pokrzywy obfituje w związki o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak flawonoidy, chlorofil, czy witamina C. Ich połączenie wpływa na redukcję negatywnych skutków oddziaływania wolnych rodników. Syrop z pokrzywy może również okazać się doskonałym urozmaiceniem diety wszystkich osób, które zmagają się z anemią. Jest on bogaty w żelazo oraz kwas foliowy, które są szczególnie ważne podczas walki z tym schorzeniem.