Syrop z pokrzywy — poznaj moc naturalnego suplementu diety

Syrop z pokrzywy
Źródło: GettyImages

Składniki

Syrop z pokrzywy

  • 150 g Cukier
  • 1 kg Liście pokrzywy
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1.5 litr Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Z pędów pokrzywy zerwij liście znajdujące się w górnej części rośliny i opłucz je zimną, bieżącą wodą, a następnie przełóż na ręcznik papierowy w celu osuszenia. 

  2. 2

    Oczyszczone liście umieść w garnku i zalej wodą, następnie doprowadź płyn do wrzenia i gotuj przez ok. 60 minut. 

  3. 3

    W międzyczasie sparz cytrynę i przekrój na połowę. Wyciśnij z niej sok — ręcznie lub korzystając z wyciskarki do cytrusów. Zadbaj o to, aby w płynie nie znalazły się żadne pestki.

  4. 4

    Gotowy napar z pokrzywy odcedź, wykorzystując do tego celu sitko, a następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny. 

  5. 5

    Otrzymany wywar z pokrzywy ponownie zagotuj i utrzymuj wrzenie przez ok. 5 minut, nieustannie mieszając.

  6. 6

    Gotowy syrop z pokrzywy przelej do wyparzonych, szklanych butelek i szczelnie zakręć.

  7. 7

    W garnku o dużej średnicy na dnie umieść ściereczkę, a następnie ułóż na niej buteleczki wypełnione syropem z pokrzywy. Ważne jest, aby poszczególne naczynia się ze sobą nie stykały. Nalej wodę do ok. 3/4 wysokości słoików i postaw garnek na palniku o średniej mocy. Od chwili zagotowania utrzymuj wrzenie przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyciągnij sok z pokrzywy z naczynia i połóż go dnem do góry na desce lub ściereczce kuchennej. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  8. 8

    Sok z pokrzywy przechowuj w suchym i zacienionym miejscu. Minimalna trwałość tego leczniczego specyfiku wynosi 6 miesięcy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też