Fenomenalna kanapka z pastrami jak z Nowego Jorku
Kanapka z pastrami to nie lada przysmak. Jest doskonale znana nie tylko w Nowym Jorku, ale także poza granicami Stanów Zjednoczonych. Ta mięsna uczta zadowoli przede wszystkim osoby, które lubią wyraziste smaki, łączenie różnych tekstur i dania, które są bardzo sycące.
Składniki
Składniki na kanapkę z pastrami
- 100 g Pastrami
- 100 g Boczek wędzony
- 2 sztuki Jajko
- 0.25 Główka Sałata lodowa
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- 3 łyżki Majonez
- 4 łyżki cebula prażona
- 6 kromek Chleb tostowy jasny
- 250 g Ser żółty
- 0.5 Sztuka Limonka
Składniki dodatkowe do kanapki z pastrami
- 1 łyżeczka Oliwa z oliwek
- 6 sztuk Pomidory koktajlowe
- 1 sztuka Papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Pierwszym krokiem będzie przygotowanie składników, które trzeba usmażyć lub stostować. Zaczynamy od usmażenia jajek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wylewamy zmącone jajka i smażymy rodzaj omletu.
- 2
Kolejny etap do usmażenie boczku. Powinien wyjść zarumieniony i chrupiący. Jeśli będzie bardzo tłusty, nadmiar tłuszcuz odciskamy w papierowy ręcznik.
- 3
Kromki pieczywa tostowego opiekamy – w tosterze, na patelni lub w piekarniku, Powinny przybrać złocisty kolor i stać się chrupiące.
- 4
Ważnym elementem kanapki z pastrami w nowojorskim stylu jest sałatka, którą robi się w szybki i łatwy sposób. Kroimy sałatę lodową na paski, a jeden kiszony ogórek w plasterki. Wrzucamy oba składniki do miski i dodajemy prażoną cebulę. Łączymy z majonezem i sokiem z połowy limonki i dokładnie, ale delikatnie łączymy wszystkie składniki.
- 5
Kanapka z pastrami to wielopoziomowa konstrukcja. Dzięki warstwowemu ułożeniu mamy wiele składników, smaków i tekstur, które łączą się w jednym kęsie, ale na kanapce są osobno. Mamy sześć kromek chleba, bo powstaną z nich dwie porcje kanapki z pastrami, metodę wykonania prezentuje i na przykładzie jednej kanapki, drugą robimy tak samo. Na dwie kromki pieczywa tostowego nakładamy sałatkę z sałaty i majonezu, na nie kładziemy – na jedną przesmażony boczek, na drugą ułożone w rulony pastrami, dwie kromki przykrywamy serem, na ser kładziemy pocięte na plastry ogórki kiszone. Kładziemy jedną kanapkę na drugą i przykrywamy pustą kromką.
- 6
Ostatni element to położenie pod najwyższą pustą kromką omleta z jajek.
- 7
Wbijamy długie wykałaczki – jak patyczki do grilla i tniemy bardzo ostrym nożem (warto go przed przecinaniem porządnie naostrzyć) na cztery trójkątne części.
- 8
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza i podgrzewamy prze 10 minut.
- 9
Na talerzu, na którym mamy zamiar wyłożyć gotowe danie, kładziemy gotowe kanapki i dekorujemy je pokrojonymi na połówkę pomidorkami cherry oraz papryką, skropione oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Możemy je także posypać świeżymi ziołami – bazylią lub kolendrą.
Przeczytaj także:
- Francuzi się nią zajadają: croque monsieur – zapiekana kanapka z serem i szynką
- Kanapka z kurczakiem i dżemem jabłkowo-porzeczkowym – idealne proporcje miedzy chrupiącym mięsem a słodkim dżemem
- Masz ochotę na coś nietypowego? A może kanapka z pulled pork – szarpanej wieprzowiny w bułce?
Kanapka z pastrami według naszego przepisu jest nie tylko wyjątkowo smakowita, ale także doskonale się prezentuje. Małe trójkątne kanapki, które zrobicie, mogą stanowić przekąskę, ale także być daniem odpowiednim do serwowania podczas imprez, domówek i spotkań w karnawale.
Kanapka z pastrami – co ją wyróżnia?
Najważniejszym składnikiem tej kanapki jest pastrami. To wędlina o intensywnie różowym kolorze, która powstaje z mięsa z wołowego mostku. Pastrami smakuje mięsem wymieszanym z tłuszczem, ale ma także bardzo mocno wyczuwalny smak pieprzu. Charakterystyczną barwę i aromat uzyskuje się przez odpowiednie konserwowanie, solenie, peklowanie i wędzenie. Pastrami to wędlina doskonale znana w USA, gdzie stanowi podstawę kultowych kanapek. Pastrami – jak większość dań w Stanach Zjednoczonych – jest związane z tradycjami, które trafiły tu wraz z emigrantami. Pastrami do USA przywieźli rumuńscy Żydzi. Na początku robili oni pastrami – ze względu a cenę – z gęsich piersi, z czasem to mięso wołowe zastąpiło drożejącą gęsinę. Podobno swoją premierę kanapka w pastrami miała w 1887 roku i wyszła sod ręki nowojorskiego rzeźnika o litewskich korzeniach. Zdobyła uznanie i ogromną popularność, która do dzisiaj nie przemija.
W klasycznej i najbardziej ikonicznej wersji, oryginalna kanapka z pastrami ma aż 45 dkg mięsa i mierzy 10 cm.
Co nadaje kanapce z pastrami niepowtarzalny smak?
Przede wszystkim mięsna wkładka, a po drugie idealnie skomponowane składniki. Tak do kanapki z awokado pasują krewetki, a do kanapki z łososiem chrzan i serek Almette, tak do peklowanej wędliny doskonałym dodatkiem będzie boczek, kiszone ogórki, majonez i ser żółty. Kanapka z pastrami jest wyborna, ale także bardzo pożywna i dość ciężka jeśli chodzi o trawienie. Na szczęście je się je rzadko i od wielkiego dzwonu.