Hitowe spaghetti z soczewicą – świetne zastępstwo sosu bolognese

Spaghetti z soczewicą
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na spaghetti z soczewicą

  • 400 g Pomidory pelati
  • 0.5 Szklanka Czerwona soczewica
  • 1 szklanki Woda
  • 1 sztuka Cebula
  • 4 sztuki Suszone pomidory w oleju
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 3 łyżeczki Oregano
  • 0.5 Łyżeczka Bazylia
  • 1 szczypta Pieprz
  • 400 g Makaron spaghetti
  • 3 łyżki Parmezan starty

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wlewamy szklankę wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Opłukujemy na sitku czerwoną soczewicę i wrzucamy ją na wrzącą wodę. Garnek przykrywamy pokrywką, a soczewicę gotujemy do pełnego wchłonięcia wody przez około kwadrans.

  2. 2

    Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a suszone pomidory porządnie siekamy.

  3. 3

    Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy na nią cebulę. Na małym ogniu smażymy póki się nie zeszkli. Dorzucamy czosnek i daje smażymy przez minutę.

  4. 4

    Do garnka z soczewicą wrzucamy przesmażony czosnek z cebulą, pomidory bez skóry oraz przyprawy: oregano, bazylię i paprykę. Mieszamy i blendujemy blenderem – nie musi być zmiksowane na krem, chodzi tylko o to, żeby rozdrobnić subtelnie soczewice.

  5. 5

    Ponownie podgrzewamy sos, dodając do niego posiekane suszone pomidory. Mieszając gotujemy sos na małym ogniu bez pokrywki przez kwadrans.

  6. 6

    Według przepisu gotujemy ulubiony rodzaj makaronu – zgodnie z przepisem na spaghetti z soczewicą – proponowana jest pasta typu spaghetti właśnie. Ale z myślą o dziecku możemy ugotować kolanka, świderki, penne czy kokardki.

  7. 7

    Na koniec pastę polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem lub innym serem żółtym (dla maluszków najlepszy będzie ser kozi).

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też