Hitowe spaghetti z soczewicą – świetne zastępstwo sosu bolognese
Spaghetti z soczewicą wygląda podobnie do włoskiego klasyka, czyli makaronu z sosem pomidorowym z mięsem mielonym. W tej jednak wersji jeden z głównych składników zastępuje czerwona soczewica. Dzięki temu otrzymujemy danie zdrowe, warzywne i smaczne. Oczywiście najważniejszym i najbardziej lubianym składnikiem dzieci będzie w tym wydaniu… makaron (przynajmniej na początku rozszerzania diety).
Składniki
Składniki na spaghetti z soczewicą
- 400 g Pomidory pelati
- 0.5 Szklanka Czerwona soczewica
- 1 szklanki Woda
- 1 sztuka Cebula
- 4 sztuki Suszone pomidory w oleju
- 1 ząbek Czosnek
- 0.5 Łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 3 łyżeczki Oregano
- 0.5 Łyżeczka Bazylia
- 1 szczypta Pieprz
- 400 g Makaron spaghetti
- 3 łyżki Parmezan starty
Przygotowanie
- 1
Do garnka wlewamy szklankę wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Opłukujemy na sitku czerwoną soczewicę i wrzucamy ją na wrzącą wodę. Garnek przykrywamy pokrywką, a soczewicę gotujemy do pełnego wchłonięcia wody przez około kwadrans.
- 2
Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a suszone pomidory porządnie siekamy.
- 3
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy na nią cebulę. Na małym ogniu smażymy póki się nie zeszkli. Dorzucamy czosnek i daje smażymy przez minutę.
- 4
Do garnka z soczewicą wrzucamy przesmażony czosnek z cebulą, pomidory bez skóry oraz przyprawy: oregano, bazylię i paprykę. Mieszamy i blendujemy blenderem – nie musi być zmiksowane na krem, chodzi tylko o to, żeby rozdrobnić subtelnie soczewice.
- 5
Ponownie podgrzewamy sos, dodając do niego posiekane suszone pomidory. Mieszając gotujemy sos na małym ogniu bez pokrywki przez kwadrans.
- 6
Według przepisu gotujemy ulubiony rodzaj makaronu – zgodnie z przepisem na spaghetti z soczewicą – proponowana jest pasta typu spaghetti właśnie. Ale z myślą o dziecku możemy ugotować kolanka, świderki, penne czy kokardki.
- 7
Na koniec pastę polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem lub innym serem żółtym (dla maluszków najlepszy będzie ser kozi).
Przeczytaj także:
Spaghetti z soczewicą to wspaniała propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Odpowiednio (dodatkowo w osobnym garnuszku) doprawione będzie smakowało nie tylko dziecku, ale także dorosłym domownikom. Sos można podawać z cienkim spaghetti, ale nie tylko. Odpowiedni dla małych dzieci będzie makaron, który łatwo złapią paluszkami i będą w stanie bez większych problemów rozdrobnić. Sam przepis na spaghetti z soczewicą jest prosty w przygotowaniu.
Jakie jest spaghetti z soczewicą?
Dla rodziców małych dzieci moment rozszerzania diety ich pociech to trudny czas. Posiłki muszą być przemyślane, odpowiednio dostosowane do wieku dziecka i jego możliwości gryzienia pokarmów. Małe dzieci nie jedzą za dużo, dlatego część dań i tak trafi na talerz pozostałych członków rodziny. Ponieważ dania muszą być dostosowane dla buziek i żołądków maluchów – odejście od smażenia, doprawiania i dosmaczania może być nie lada wyzwaniem dla rodziców.
Ważnym etapem w poznawaniu nowych smaków jest wprowadzanie warzyw i owoców. Pierwsze, mocno rozdrobnione papki to zazwyczaj zupy: krem z dyni, marchewki czy białych warzyw. Dobrze zmiksowane pozwalają maluszkowi na jedzenie bez konieczności rozdrabniania jedzenia.
Kiedy w diecie dziecka pojawiają się większe i twardsze kawałki jedzenia ma już ono zazwyczaj kilka zębów i większą wprawę w rozdrabnianiu – dostaje wtedy miękki ryż, pierwsze kluseczki czy porcje mięsa (duszony indyk i królik).
Spaghetti z soczewicą jest smaczne, aromatyczne – przypadnie do gustu małemu dziecku – jeśli nie za pierwszym, to za kolejnymi próbami podania.
Jakie zalety ma spaghetti z soczewicy?
Przede wszystkim kluski z sosem są łatwe w przygotowaniu i dobrze sprawdzą się jako danie do rozszerzenia diety. Makaron zazwyczaj wzbudza u dzieci pozytywne emocje – chętnie zajadają się kluskami, które są łatwe w utrzymaniu w rączkach. Być może zaciekawi je także sos, który ma wyrazisty kolor i apetyczny aromat.
Ważne, żeby dziecko miało maksymalnie ułatwione samodzielne jedzenie. Talerzyk miał przyssawkę, przez co będzie stabilny i nie spadnie ze stołu podczas zabawy jedzeniem. Widelczyk powinien być lekki, ergonomiczny i wielkością dopasowany do dziecięcej buzi. Ważna jest również wygoda dziecka podczas jedzenia – dziecko powinno wygodnie siedzieć, mieć przed sobą stoliczek (blat krzesełka) i towarzystwo reszty domowników. To sprawi, że dziecko będzie częścią domowego posiłku. Jeśli obawiacie się kontaktu czerwonej soczewicy z ubrankami, dobrze zabezpieczcie dziecko śliniaczkiem.