Rewelacyjny sos dyniowy — do makaronu, ryżu i nie tylko

Sos dyniowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos dyniowy

  • 200 ml Gorąca woda
  • 4 ząbki Czosnek
  • 400 g Purée z dyni
  • 1 garść Liście szpinaku
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • 2 sztuki Cebula
  • Świeży imbir
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz cayenne

Przygotowanie

  1. 1

    Cebule i czosnek obierz z łupin. Korzeń imbiru (do przepisu na sos dyniowy wystarczy kawałek mierzący do 2 cm długości) obierz ze skóry i pokrój wszystkie wymienione składniki w niewielką kostkę. 

  2. 2

    Pokrojoną cebulę zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiedy nabierze apetycznie złotego koloru, na patelnię dodaj również pokrojone ząbki czosnku wraz z imbirem. Następnie składniki oprósz pierzem cayenne oraz mieloną kurkumą i starannie wymieszaj zawartość patelni. 

  3. 3

    Po chwili smażenia na patelnię wyłóż purée z dyni, a całość pokryj ciepłą wodą i dobrze wymieszaj, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Sos dyniowy powinien gotować się jeszcze przez 3 minuty.

  4. 4

    W międzyczasie umyj świeży szpinak, a następnie dodaj je do gotującego się sosu dyniowego. Patelnię należy teraz przykryć osłoną, żeby szpinak szybko zmięknął. Wystarczy poświęcić na to 2 minuty. 

  5. 5

    Sos dyniowy jest gotowy. Jego gęstość warto dobrać do indywidualnych preferencji oraz dania, z którym zostanie podany ten jesienny dip. Jeżeli wyszedł za gęsty, wystarczy rozcieńczyć go, dolewając trochę wody.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też