Tarta serowa na słodko z gruszką — wykwintny deser na miarę mistrza

Tarta serowa na słodko z gruszką
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta serowa

  • 75 g Masło
  • 1 sztuka Jajko
  • 125 g Mąka pszenna
  • 125 g Twaróg
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 4 łyżki Orzechy włoskie
  • 0.5 Sztuka Gruszka
  • 100 g Śmietana 18%
  • 150 g Ser taleggio
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować kruche ciasto, w dużej misce lub na stolnicy wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, twaróg, sól, jajko oraz masło. Wszystkie składniki zagniataj, aż do momentu otrzymania jednolitej kuli ciasta. Następnie zawiń je w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 60 minut. 

  2. 2

    Blaszkę do pieczenia wysmaruj starannie masłem.

  3. 3

    Na papierze do pieczenia rozwałkuj kruche ciasto, tak, aby wielkość płata była zbliżona do wielkości formy. Następnie przełóż je delikatnie na blaszkę i wstaw do lodówki.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę umieść w nim przygotowane wcześniej ciasto. Tartę piecz przez ok. 20 minut, a następnie wyciągnij ciasto z piekarnika.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Gruszkę umyj, a następnie osusz. Pokrój owoc oraz ser taleggio w cienkie plasterki. 

  6. 6

    Podpieczony spód tarty posmaruj śmietaną i dopraw czarnym pieprzem mielonym. Następnie na wierzchu ułóż plasterki sera taleggio i kawałki gruszki. Tartę serową posyp orzechami włoskimi i ponownie wstaw do piekarnika na 13 minut. Po wyznaczonym czasie wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw do delikatnego przestudzenia, po czym pokrój wypiek na porcję i nakładaj na talerze.

     

    Tarta serowa smakuje fantastycznie w towarzystwie sosu balsamicznego, który znakomicie podkreśla jej walory smakowe.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też