Tarta serowa na słodko z gruszką — wykwintny deser na miarę mistrza
Tarta serowa to receptura, która staje się hitem każdej imprezy. To szybkie i proste w przygotowaniu danie, które zachwyca gości niebanalną prezencją oraz zniewalającym smakiem. Tarta serowa na słodko za sprawą dodatku gruszki stwarza pozory potrawy niezwykle wykwintnej i wyszukanej. Połączenie owoców i sera nie od dziś uważa się za zestawienie absolutnie fantastyczne. Koniecznie wypróbuj tę pyszną, sprawdzoną recepturę i zachwyć swoich najbliższych smakowitym wypiekiem.
Składniki
Tarta serowa
- 75 g Masło
- 1 sztuka Jajko
- 125 g Mąka pszenna
- 125 g Twaróg
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 4 łyżki Orzechy włoskie
- 0.5 Sztuka Gruszka
- 100 g Śmietana 18%
- 150 g Ser taleggio
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować kruche ciasto, w dużej misce lub na stolnicy wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, twaróg, sól, jajko oraz masło. Wszystkie składniki zagniataj, aż do momentu otrzymania jednolitej kuli ciasta. Następnie zawiń je w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 60 minut.
- 2
Blaszkę do pieczenia wysmaruj starannie masłem.
- 3
Na papierze do pieczenia rozwałkuj kruche ciasto, tak, aby wielkość płata była zbliżona do wielkości formy. Następnie przełóż je delikatnie na blaszkę i wstaw do lodówki.
- 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę umieść w nim przygotowane wcześniej ciasto. Tartę piecz przez ok. 20 minut, a następnie wyciągnij ciasto z piekarnika.
- 5
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Orzechy włoskie drobno posiekaj. Gruszkę umyj, a następnie osusz. Pokrój owoc oraz ser taleggio w cienkie plasterki.
- 6
Podpieczony spód tarty posmaruj śmietaną i dopraw czarnym pieprzem mielonym. Następnie na wierzchu ułóż plasterki sera taleggio i kawałki gruszki. Tartę serową posyp orzechami włoskimi i ponownie wstaw do piekarnika na 13 minut. Po wyznaczonym czasie wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw do delikatnego przestudzenia, po czym pokrój wypiek na porcję i nakładaj na talerze.
Tarta serowa smakuje fantastycznie w towarzystwie sosu balsamicznego, który znakomicie podkreśla jej walory smakowe.
Zobacz także:
Specjał ten to nie tylko znakomita przekąska podczas przyjęć. Tarta serowa to również fenomenalny pomysł na obiad lub kolację w gronie najbliższych. Przepis smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu spakowany do pudełka lunchowego z pewnością umili dzień spędzony w pracy lub w szkole. Ostrzegamy, że tarta serowa na słodko to receptura, która raz przygotowana, wielokrotnie powraca do domowego jadłospisu.
Zobacz także: Doskonała tarta z borówkami i kremem budyniowym poleca się na letni deser
Na jaką okazję przygotować tartę z gruszką?
Jako że deser fantastycznie się prezentuje, polecamy podawać go jako dodatek na stół podczas spotkań z bliskimi. To rewelacyjna propozycja na smakołyk, który uświetni każdą okazję. Jeżeli zależy Ci na zaskoczeniu gości i przyrządzeniu nowej przekąski, przepis na tartę serową na słodko okaże się strzałem w dziesiątkę. Poza wyszukanymi okazjami, takimi jak imieniny, urodziny, święta, czy inne imprezy organizowane w domu, nic nie stoi na przeszkodzie, by umilić sobie dzień powszedni i zajadać tartę serową z gruszką na obiad lub kolację.
Tarta serowa — z czym warto ją podawać?
Tarta serowa to przysmak, który warto zestawić z dodatkową porcją warzyw. Znakomicie pasować będzie lekka sałatka z liśćmi szpinaku lub rukoli oraz kawałkami czerwonej cebuli. To dodatki, które zwiększą wartość odżywczą dania, jednak nie zdominują jego wyjątkowego smaku. Tarta serowa z uwagi na zawarte w nadzieniu plasterki gruszki komponuje się rewelacyjnie z sosem balsamicznym. Należy jednak pamiętać, że wystarczy kilka kropel tego specjału, ponieważ posiada bardzo intensywny smak, który mógłby zaburzyć kompozycję produktów.