Ciasto chatka Puchatka — przepis rodem z bajki. Zapewniamy, że przypadnie do gustu także dorosłym

Ciasto chatka Puchatka
Źródło: Shutterstock/Alp Aksoy

Składniki

Chatka Puchatka ciasto — krem

  • 2 sztuki Banan
  • 125 g Serek mascarpone
  • 300 g masa kajmakowa
  • 4 łyżki Cukier puder
  • 200 g Śmietanka 30%

Ganache

  • 100 g Gorzka czekolada
  • 100 g Mleczna czekolada
  • 100 ml Śmietanka 30%

Dodatkowo

  • 36 sztuk Herbatniki maślane
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. 1

    Drewnianą deskę pokryj folią aluminiową, następnie ułóż na niej herbatniki, tak aby utworzyły prostokąt, składający się z trzech kolumn i sześciu wierszy ciasteczek.

  2. 2

    Rozsmaruj równomiernie na herbatnikach 200 gramów masy krówkowej, a następnie rozłóż równolegle drugą warstwę ciasteczek.

  3. 3

    Do miski wlej 100 ml śmietanki 30% i dodaj 125 gramów serka mascarpone. Składniki ubijaj do chwili otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukru pudru i ponownie krótko wymieszaj komponenty. 

  4. 4

    Krem śmietankowy rozsmaruj na herbatnikach.

  5. 5

    Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki i ułóż w linii prostej na środku herbatników.

  6. 6

    Owoce posmaruj pozostałą masą krówkową.

  7. 7

    Przy użyciu folii aluminiowej podnieś herbatniki, aby uformować z ciasta trójkąt.

  8. 8

    Pozostałą śmietankę ubij na gęsty krem z dodatkiem cukru pudru. Powstałą masę przełóż do szprycy i wyrównaj powierzchnię ciasta.

  9. 9

    Ciasto chatka Puchatka przechowuj w lodówce przez co najmniej 6 godzin, aby się dobrze schłodziło. 

  10. 10

    Gdy upłynie wyznaczony czas, przygotuj ganache. Śmietankę wlej do garnuszka, postaw na palniku o średniej mocy i doprowadź do wrzenia. Ściągnij naczynie z kuchenki i dodaj posiekaną czekoladę. Składniki mieszaj do chwili połączenia i pozostaw do przestudzenia.

     

    Schłodzone ciasto chatka Puchatka polej przygotowanym kremem czekoladowym i udekoruj wiórkami kokosowymi. Schładzaj w lodówce do chwili zgęstnienia polewy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też