Bajeczne ciasto Shrek — zniewalający deser, idealny na letnie dni

Zielone ciasto Shrek
Źródło: Shutterstock/Noppadon stocker

Składniki

Ciasto Shrek — biszkopt

  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 4 sztuki Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana

Śmietankowa masa

  • 500 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 1 opakowanie Galaretka agrestowa
  • 1 łyżka Cukier puder

Zielony budyń

  • 1 opakowanie Galaretka agrestowa
  • 3 opakowania Budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 litr Zielony Kubuś (sok)

Dodatki

  • 2 opakowania Galaretka agrestowa
  • 700 ml Wrzątek
  • 1 opakowanie Ciastka Delicje

Przygotowanie

  1. 1

    2 opakowania galaretek agrestowych rozpuść we wrzątku (700 ml). Po wymieszaniu, odłóż zawiesinę, żeby stężała.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C.

  3. 3

    Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj mikserem z dodatkiem soli. Po chwili porcjami do białek dodawaj cukier i mieszaj całość przez ok. 5 minut, aż masa stanie się sztywna. 

  4. 4

    Do składników dodaj żółtka i starannie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Tym razem całość wymieszaj za pomocą kuchennej rózgi.

  5. 5

    Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej odrobiną tłuszczu.

  6. 6

    Biszkopt piecz przez ok. 25 minut.

  7. 7

    Pora na sporządzenie zielonego budyniu. 3 saszetki budyniu śmietankowego (bez cukru) rozpuść w soku Kubuś (musi być zielony). Pozostały płyn wlej do niedużego garnka i zagotuj. Gdy sok zacznie wrzeć, dodaj do niego mieszankę budyniową i gotuj przez 2 minuty, nieustannie mieszając składniki. Z mieszanki powinien utworzyć się gęsty budyń. Kiedy zmieni swoją konsystencję, do zielonego budyniu dodaj galaretkę agrestową w proszku. Wyłącz palnik i mieszaj całość aż do utworzenia gładkiej masy. 

  8. 8

    Jeszcze ciepły, zielony budyń wyłóż na przestudzone ciasto biszkoptowe. Gdy masa ostygnie, włóż deser do lodówki. Powinien chłodzić się przez ok. 30 minut. 

  9. 9

    Następnie na wierzchu rozłóż ciasta delicje. 

  10. 10

    Teraz przygotuj śmietanową masę. Agrestową galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Następnie umieść mieszankę w lodówce — dzięki temu szybciej zacznie tężeć.

  11. 11

    W międzyczasie do miski przełóż kremówkę, dodaj cukier puder i ubij składniki na gładki krem. Następnie wyciągnij galaretkę z lodówki i dodaj ją do kremówki. Tak przygotowaną masę wyłóż na ciasto i umieść deser w lodówce, pozostawiając go w chłodzie na 30 minut. Jeżeli po tym czasie masa nie stężeje, wydłuż czas chłodzenia.

  12. 12

    Na koniec masę śmietankową pokryj przygotowaną na początku galaretką agrestową. Ciasto Shrek raz jeszcze umieść w lodówce. Deser powinien chłodzić się przez kilka godzin.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też