Niebywale smaczne ciasto wiewiórka — po brzegi wypełnione bakaliami
Ciasto wiewiórka to smakowity łakoć, który składa się z delikatnego, kakaowego biszkoptu. Wypełniony jest po brzegi mieszanką różnorodnych bakalii. Warto także wspomnieć o dodatku jabłek, które odpowiadają za wilgotną konsystencję domowego deseru. Ciasto wiewiórka to bez wątpienia jednej z najprostszych w wykonaniu smakołyków, a mimo to otrzymany efekt zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagającego łasucha. Zapoznaj się z naszą sprawdzoną recepturą i przygotuj wyśmienite ciasto wiewiórka we własnym domu.
Składniki
Ciasto wiewiórka
- 100 g Orzechy włoskie
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 2 sztuki Jabłko
- 0.5 Szklanka Jogurt naturalny
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 80 g Suszona żurawina
- 5 sztuk Jajko
- 0.5 Łyżeczka Drobny cukier
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 50 g Gorzka czekolada
- 0.5 Szklanka Olej roślinny
- 2 łyżki Kakao
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Jabłka dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie wytnij z owoców gniazda nasienne, natomiast miąższ pokrój w kostkę.
- 4
Orzechy włoskie, rodzynki oraz czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.
- 5
Do misy miksera wbij jajka i wsyp cukier. Składniki ubijaj do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy.
- 6
Do masy jajecznej dodaj jogurt naturalny oraz olej roślinny i ponownie wymieszaj podane komponenty.
- 7
Mąkę pszenną wymieszaj z mielonym cynamonem, kakao, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia.
- 8
Mieszankę suchych składników oraz przygotowane bakalie dodaj do masy jajecznej i wymieszaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.
- 9
Masę kakaowo-bakaliową przełóż do przygotowanej wcześniej foremki i włóż do nagrzanego piekarnika
- 10
Ciasto wiewiórka piecz przez ok. 40 minut. Gdy upłynie wskazany czas, lekko uchyl drzwiczki piekarnika, a po 5 minutach wyciągnij wypiek z kuchenki.
Przed podaniem ciasto wiewiórka warto oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także:
Ciasto wiewiórka sprawdzi się idealnie w gorące dni. Z uwagi na brak składników wrażliwych na wysoką temperaturę nic nie stoi na przeszkodzie, aby pokroić wypiek na kawałki i zaproponować rodzinie oraz przyjaciołom celebrującym wolne chwile w ogrodzie, czy na balkonie. Prezentowany wypiek polecamy jednak przygotować niezależnie od okazji. Ciasto wiewiórka jest uwielbiane zarówno przez młodszych, jak i starszych domowników, dlatego zapewniamy, że bakaliowy placek zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Zapewniamy, że najbliżsi poproszą o dokładkę, a jak wiadomo, nie ma lepszej pochwały dla kucharza, niż prośba o repetę.
Zobacz także: Ciasto zebra — najlepszy przepis na wypiek naszych babć
Jak przygotować ciasto wiewiórka? Praktyczne porady i wskazówki, nie tylko dla początkujących
Ciasto wiewiórka to wypiek, który słynie z obfitości bakalii. Zawarte w nim są orzechy włoskie, suszona żurawina oraz gorzka czekolada. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać także inne, lubiane dodatki. Rewelacyjnie sprawdzą się m.in.: suszone morele, rodzynki, pistacje, czy migdały. Istotne jest jednak pilnowanie odpowiednich proporcji. Zbyt duża ilość bakalii może spowodować, że wypiek nie urośnie w trakcie pieczenia i stanie się zakalcem.
Pamiętaj, aby ściśle przestrzegać również czasu obróbki termicznej. Jeżeli znacznie wydłużysz ten proces, ciasto wiewiórka wyjdzie suche i mniej smaczne. Deser przed podaniem warto także odpowiednio udekorować. Do tego celu — w ekspresowej wersji — można wykorzystać cukier puder lub wykonać szybki krem na bazie masła i serka philadelphia. Obydwie propozycje dekoracji sprawdzą się znakomicie!