Niebywale smaczne ciasto wiewiórka — po brzegi wypełnione bakaliami

Ciasto wiewiórka
Źródło: Shutterstock/kathringabriel

Składniki

Ciasto wiewiórka

  • 100 g Orzechy włoskie
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jabłko
  • 0.5 Szklanka Jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 80 g Suszona żurawina
  • 5 sztuk Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Drobny cukier
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 50 g Gorzka czekolada
  • 0.5 Szklanka Olej roślinny
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Jabłka dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki. Następnie wytnij z owoców gniazda nasienne, natomiast miąższ pokrój w kostkę. 

  4. 4

    Orzechy włoskie, rodzynki oraz czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. 

  5. 5

    Do misy miksera wbij jajka i wsyp cukier. Składniki ubijaj do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy.

  6. 6

    Do masy jajecznej dodaj jogurt naturalny oraz olej roślinny i ponownie wymieszaj podane komponenty. 

  7. 7

    Mąkę pszenną wymieszaj z mielonym cynamonem, kakao, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia. 

  8. 8

    Mieszankę suchych składników oraz przygotowane bakalie dodaj do masy jajecznej i wymieszaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. 

  9. 9

    Masę kakaowo-bakaliową przełóż do przygotowanej wcześniej foremki i włóż do nagrzanego piekarnika

  10. 10

    Ciasto wiewiórka piecz przez ok. 40 minut. Gdy upłynie wskazany czas, lekko uchyl drzwiczki piekarnika, a po 5 minutach wyciągnij wypiek z kuchenki. 

     

    Przed podaniem ciasto wiewiórka warto oprószyć cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też