Naleśniki z porem i pieczarkami, smaczny i tani obiad dla całej rodziny

naleśniki zapiekane
Źródło: Shutterstock

Składniki

Naleśniki z porem i pieczarkami przepis

  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 3 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Mleko
  • 1 szklanki Woda
  • 1 Szczypta Sól
  • 4 łyżki Olej

Farsz pieczarkowy

  • 500 g Pieczarki
  • 5 Por
  • 2 sztuki Cebula
  • 3 łyżki Maslo
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka

Dodatkowo

  • 200 g Ser żółty

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wlej mleko, wbij jajka, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Do płynu dodaj mąkę pszenną oraz olej i wodę, całość starannie wymieszaj. Z przygotowanego ciasta usmaż naleśniki. Z podanych składników powinno wyjść około 12 naleśników.

  2. 2

    Pieczarki umyj w zimnej wodzie, odcedź i pokrój w plasterki. Białą część pora oraz cebulę posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej rondel, dodaj masło i podsmaż przygotowaną cebulę i pora. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Całość podsmaż na małym ogniu przez 20 minut.

  3. 3

    Na naleśnika rozłóż porcję farszu, zwiń w rulon. Z kolejnymi naleśnikami postąp tak samo.

  4. 4

    Przygotowane naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp tartym żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też