Kotlety drwala z pieczarkami i serem żółtym — przysmak, który pokocha cała rodzina

Kotlety drwala
Źródło: Shutterstock/natkinzu

Składniki

Kotlety drwala

  • 1.5 szklanki Tarty ser
  • 500 g Mięso mielone
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 szklanek Pieczarki
  • 1 szklanki Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj.

  4. 4

    Pieczarki starannie umyj, osusz i drobno posiekaj.

  5. 5

    Jajko wbij do miseczki i rozbełtaj za pomocą widelca. 

  6. 6

    Do miski wsyp bułkę tartą.

  7. 7

    Mięso mielone umieść w misce. Dodaj pieczarki oraz cebulę i starannie wymieszaj składniki. Dopraw masę mięsną solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  8. 8

    Kotlety drwala obtocz kolejno w jajku i bułce tartej.

  9. 9

    Kotlety drwala ułóż na przygotowanej blaszce, a następnie posyp startym serem. Włóż foremkę do piekarnika i piecz mięso przez ok. 40 minut. Dokładny czas obróbki termicznej zależy od wielkości kotletów. 

     

    Kotlety drwala serwuj w towarzystwie ziemniaków i surówki z białej kapusty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też