Ciasto francuskie z pieczarkami to idealna przekąska na wiele okazji

Ciasto francuskie z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto francuskie z pieczarkami

  • 300 g Pieczarki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 200 g Mozzarella
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 1 Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  2. 2

    Natkę pietruszki opłucz, a następnie odkrój łodygi. Pozostałe liście drobno posiekaj.

  3. 3

    Pieczarki starannie umyj z pozostałości ziemi, a następnie pokrój je w plasterki.

  4. 4

    Na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy, a kiedy nabierze odpowiedniej temperatury, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż ją przez ok. 3 minuty do momentu zarumienienia.

  5. 5

    Gdy cebula apetycznie się zarumieni, na patelnię dodaj pieczarki i smaż je przez ok. 15 minut. Gdy woda całkowicie odparuje dopraw grzyby do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym oraz ziołami prowansalskimi, po czym dodaj posiekaną natkę pietruszki i pozostaw nadzienie do wystudzenia.

  6. 6

    Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pokrój je na 6 równych kwadratów. Na środku każdego kawałka umieść porcję farszu pieczarkowego i posyp ją obficie startą mozzarellą lub innym preferowanym rodzajem sera. Sklej ze sobą przeciwległe boki ciasta, formując przekąskę. Gotowe ciasto francuskie z pieczarkami ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. 7

    Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim za pomocą pędzelka wierzch przygotowanych kawałków ciasta francuskiego z pieczarkami.

  8. 8

    Ciasto francuskie z pieczarkami piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu chrupiącą przekąskę przełóż na kratkę, aby wystygła. Ciasto francuskie z pieczarkami smakuje rewelacyjnie podane z sosem czosnkowym. Można je również podawać jako dodatek do barszczu czerwonego, zamiast tradycyjnych krokietów. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też