Najlepsze ciasto na paszteciki — przepis, który zawsze wychodzi

Drożdżowe ciasto na paszteciki
Źródło: GettyImages

Składniki

Drożdżowe ciasto na paszteciki

  • 1 Jajko
  • 15 g Drożdże
  • 300 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Sól
  • 150 ml Mleko
  • 2 łyżki Olej
  • 1 łyżeczka Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wsyp mąkę, pokruszone drożdże i cukier. Następnie całość zalej ciepłym mlekiem, nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. 20 minut).

  2. 2

    Kiedy roztwór z drożdży nieco podrośnie, dodaj do niego pozostałe składniki. Wszystko dokładnie połącz ze sobą  i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Z gotowego ciasta uformuj kulkę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

  3. 3

    Wyjmij ciasto z miski po upływie oznaczonego czasu i ponownie wyrabiaj. Gdy będzie odpowiednio zbite, rozwałkuj je na kształt prostokąta.

  4. 4

    Nałóż niewielką ilość dowolnego farszu wzdłuż brzegu ciasta. Brzeg zwiń i odetnij pozostałej części rozwałkowanego prostokąta. 

  5. 5

    Powstały rulonik podziel  na kawałki równej wielkości i ułóż  je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzaj do momentu wyczerpania farszu.

  6. 6

    Przygotowane paszteciki posmaruj z wierzchu rozrobionym białkiem. Opcjonalnie możesz je posypać makiem lub czarnuszką. Gotowe paszteciki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 25-30 minut.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też