Tarta dyniowa — obowiązkowa przekąska do przygotowania jesienią

Tarta dyniowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta dyniowa — kruche ciasto

  • 70 g Woda
  • 300 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 250 g Masło

Purée dyniowe

  • 1 łyżka Olej roślinny
  • 500 g Miąższ z dyni

Krem dyniowy

  • 200 g Cukier
  • 3 Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 500 g Purée z dyni
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 270 g Kremowy serek

Przygotowanie

  1. 1

    W lodówce schłódź mąkę, masło i wodę. Następnie ⅔ mąki zmiksuj w malakserze wraz z masłem, kontynuując czynność, aż do uzyskania lepkiej konsystencji. Następnie wsyp pozostałą część mąki oraz sól i ponownie miksuj, aż składniki ładnie się połączą. 

  2. 2

    Powstałą masę przełóż do miski, dodaj wodę i krótko zagniataj. Z ciasta uformuj gruby placek, owiń go folią spożywczą i włóż na do lodówki na godzinę.

  3. 3

    Schłodzone ciasto na tartę dyniową wyjmij z lodówki i dokładnie je rozwałkowuj. Następnie wyłóż nim foremkę do tarty (ok. 24 cm średnicy) w taki sposób, aby nieco wystawało ponad brzegi. Ciasto nakłuj delikatnie widelcem, przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C.  Przekąskę piecz przez 20-25 min do delikatnego zrumienienia, a następnie odłóż do ostudzenia.

  4. 4

    Dynię przekrój na pół i usuń z niej nasiona oraz włókna za pomocą dużej łyżki. Następnie posmaruj ją olejem, ułóż na blasze skórą do góry i piecz w temperaturze 170 st. C, do osiągnięcia całkowitej miękkości (potrawa to ok. godzinę). Upieczoną dynię ostudź, usuń skórę, a pozostałości zmiksuj na gładkie purée.

  5. 5

    Kremowy serek zmiksuj, dodając masło oraz przygotowane wcześniej purée dyniowe. Do całości dodaj teraz cukier, przyprawy korzenne i ponownie wymieszaj składniki za pomocą miksera. Następnie do powstałej masy wbij jajka i mieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

  6. 6

    Masę wylej na wierzch wystudzonego spodu ciasta kruchego i piecz w 140 st. C przez kolejne 50-55 minut (bez termoobiegu). Gotową tartę dyniową warto pozostawić do ostygnięcia i chłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny przed podaniem. Deser doskonale smakuje z ubitym serkiem mascarpone lub polany sporą ilością syropu klonowego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też