Tarta dyniowa — obowiązkowa przekąska do przygotowania jesienią
Tarta dyniowa znana jest również pod nazwą pumpkin pie. To amerykański deser, którego podstawą jest purée dyniowe połączone z cukrem, jajkami, nabiałem i sporą ilością przypraw korzennych. Masa zapieczona w delikatnym, maślanym cieście kruchym rozpieszcza kubki smakowe. Tradycyjna tarta dyniowa to przysmak serwowany w Stanach Zjednoczonych w sezonie jesiennym. Często przyrządzana jest z okazji Halloween lub Święta Dziękczynienia.
Składniki
Tarta dyniowa — kruche ciasto
- 70 g Woda
- 300 g Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 250 g Masło
Purée dyniowe
- 1 łyżka Olej roślinny
- 500 g Miąższ z dyni
Krem dyniowy
- 200 g Cukier
- 3 Jajko
- 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 500 g Purée z dyni
- 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
- 270 g Kremowy serek
Przygotowanie
- 1
W lodówce schłódź mąkę, masło i wodę. Następnie ⅔ mąki zmiksuj w malakserze wraz z masłem, kontynuując czynność, aż do uzyskania lepkiej konsystencji. Następnie wsyp pozostałą część mąki oraz sól i ponownie miksuj, aż składniki ładnie się połączą.
- 2
Powstałą masę przełóż do miski, dodaj wodę i krótko zagniataj. Z ciasta uformuj gruby placek, owiń go folią spożywczą i włóż na do lodówki na godzinę.
- 3
Schłodzone ciasto na tartę dyniową wyjmij z lodówki i dokładnie je rozwałkowuj. Następnie wyłóż nim foremkę do tarty (ok. 24 cm średnicy) w taki sposób, aby nieco wystawało ponad brzegi. Ciasto nakłuj delikatnie widelcem, przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Przekąskę piecz przez 20-25 min do delikatnego zrumienienia, a następnie odłóż do ostudzenia.
- 4
Dynię przekrój na pół i usuń z niej nasiona oraz włókna za pomocą dużej łyżki. Następnie posmaruj ją olejem, ułóż na blasze skórą do góry i piecz w temperaturze 170 st. C, do osiągnięcia całkowitej miękkości (potrawa to ok. godzinę). Upieczoną dynię ostudź, usuń skórę, a pozostałości zmiksuj na gładkie purée.
- 5
Kremowy serek zmiksuj, dodając masło oraz przygotowane wcześniej purée dyniowe. Do całości dodaj teraz cukier, przyprawy korzenne i ponownie wymieszaj składniki za pomocą miksera. Następnie do powstałej masy wbij jajka i mieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
- 6
Masę wylej na wierzch wystudzonego spodu ciasta kruchego i piecz w 140 st. C przez kolejne 50-55 minut (bez termoobiegu). Gotową tartę dyniową warto pozostawić do ostygnięcia i chłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny przed podaniem. Deser doskonale smakuje z ubitym serkiem mascarpone lub polany sporą ilością syropu klonowego.
Zobacz także:
Krem jajeczny to oryginalne nadzienie stosowane do wypełnienia tarty dyniowej. Ten dodatek posiada pewną osobliwą właściwość — w trakcie pieczenia zmienia formę z płynnej w stałą. W Ameryce do przygotowania tarty często wykorzystywane jest gotowe purée dyniowe z puszki. W Polsce, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, warto wykorzystać sezon obfitujący w dynię i przyrządzić nadzienie na własną rękę.
Zobacz także: Tarta z cukinią — pomysł na wielozadaniowy posiłek
Jaką odmianę dyni wybrać do przygotowania tarty dyniowej?
Aby wykonanie tarty dyniowej zakończyło się kulinarnym sukcesem, warto zastanowić się nad doborem właściwej odmiany dyni. W polskich marketach najczęściej królują ich 3 popularne rodzaje: piżmowa, hokkaido i francuska. Ta pierwsza posiada najwięcej miąższu — zwartego i lepkiego, który nie jest wodnisty. Stworzone z niego purée jest bardzo gęste, gładkie i mało słodkie. Z kolei dynia hokkaido cechuje się wyrazistym smakiem, intensywnym kolorem i bardziej wodnistym wnętrzem. Ostatnia odmiana dyni — francuska, jest w smaku nieco owocowa, słodka i świeża. Jest także najbardziej wodnista spośród wszystkich 3 odmian.
Biorąc pod uwagę powyższe właściwości dyni, odmiana piżmowa lepiej sprawdzi się w przepisach, w których dominują wodniste składniki, jak np. śmietanka czy mleko skondensowane. Natomiast pozostałe rodzaje warto wykorzystać w przepisach np. z gęstym, kremowym serkiem.