Przepis na ciastka z maszynki — przywołaj kulinarne wspomnienia dzieciństwa

Ciastka z maszynki
Źródło: Shutterstock/5PH

Składniki

Ciastka z maszynki

  • 2 łyżki Kwaśna śmietana
  • 1 kg Mąka pszenna
  • 100 g Smalec
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 6 sztuk Żółtko jajka
  • 1 sztuka Skórka z cytryny
  • 1 szklanki Cukier
  • 200 g Masło
  • 2 opakowania Cukier wanilinowy
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, dobrze schłodzony smalec, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz biały cukier i posiekaj składniki.

  4. 4

    Dodaj do masy żółtka, kwaśną śmietanę oraz cukier z cytryny. Starannie zagnieć składniki ciasta. Sporządzona masa powinna być zbita i twarda. Dzięki temu ciastka z maszynki wyjdą kształtne. 

  5. 5

    Zagniecione ciasto podziel na mniejsze porcje, z których następnie utwórz wałeczki. 

  6. 6

    Ciastka przeciśnij przez maszynkę, a następnie układaj je na przygotowanej formie.

  7. 7

    Ciastka z maszynki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 12 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij deser z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. 

     

    Zachęcamy, by przed podaniem oprószyć ciastka z maszynki cukrem pudrem, bądź polać je samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też