Sakiewki z ciasta francuskiego, które będą Ci się śnić po nocach. Przepis według Karola Okrasy

Sakiewki z ciasta francuskiego na słodko
Źródło: GettyImages

Składniki

Sakiewki z ciasta francuskiego

  • 1 sztuka Jajko
  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 1 puszka Masa krówkowa
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Ciasto francuskie rozwiń na stolnicy, a następnie delikatnie je rozwałkuj i pokrój na kwadraty.

  3. 3

    Na środku każdej porcji ciasta francuskiego umieść 1 łyżeczkę masy krówkowej i starannie sklej ze sobą przeciwległe rogi ciasta.

  4. 4

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie ułóż na niej sakiewki z ciasta francuskiego. 

  5. 5

    Wbij jajko do miseczki i rozbełtaj je za pomocą widelca. Korzystając z pędzelka kuchennego, posmaruj przygotowane ciasteczka jajkiem. 

  6. 6

    Sakiewki z ciasta francuskiego umieść w nagrzanym piekarniku i piecz je przez ok. 15 minut, do chwili zarumienienia. 

  7. 7

    Upieczony deser wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. Przed podaniem wierzch sakiewek z ciasta francuskiego oprósz delikatnie cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też