Tort bezowy z mascarpone – prosty i sprawdzony przepis

Tort bezowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Tort bezowy z mascarpone przepis

  • 6 sztuk Białko jajka
  • 1 Szczypta Sól
  • 300 g Drobny cukier
  • 1 łyżeczka Skrobia ziemniaczana
  • 1 łyżeczka Ocet spirytusowy

Krem mascarpone

  • 150 g Mascarpone
  • 150 ml Śmietanka 36%
  • 0.5 Opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 15 sztuk Truskawki

Przygotowanie

  1. 1

    Beza: 

    1. Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do dużej miski, dodaj sól i ubij na sztywno.
    2. Porcjami dodawaj cukier - po każdej miksuj białka przynajmniej przez minutę. Gdy wykorzystasz cały cukier, dodaj ocet spirytusowy i mąkę ziemniaczaną.
    3. Mieszaj do czasu, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
    4. Przygotuj papier do pieczenia. Za pomocą talerza, cyrkla lub okrągłej foremki odrysuj na papierze koło o średnicy około 25 cm.
    5. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Przygotowaną masę rozłóż na koło. Boki uformuj, gładząc masę od dołu do góry. Na środku zrób małe wgłębienie.
    6. Wstaw bezę do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez 90 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezę na 4h, a najlepiej na całą noc.
  2. 2

    Krem z mascarpone:

    1. Zimny serek mascarpone włóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj przez 5 minut.
    2. Zimną śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę mascarpone.
  3. 3

    Składanie tortu:

    1. Bardzo delikatnie oderwij papier do pieczenia z bezy. Przełóż blat na płaski talerz lub paterę.
    2. Do wgłębienia włóż przygotowaną masę serkową.

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też