Tort bezowy z mascarpone – prosty i sprawdzony przepis
Tort bezowy z mascarpone to alternatywa dla zwykłego biszkoptowego tortu. Tort bezowy z masą z serka mascarpone jest ceniony za swój smak, wygląd i lekkość. Tort bezowy wygląda na trudny w przygotowaniu, ale to tylko pozory. Zobacz, jak w łatwy sposób zrobić tort bezowy nie tylko na urodziny.
Składniki
Tort bezowy z mascarpone przepis
- 6 sztuk Białko jajka
- 1 Szczypta Sól
- 300 g Drobny cukier
- 1 łyżeczka Skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka Ocet spirytusowy
Krem mascarpone
- 150 g Mascarpone
- 150 ml Śmietanka 36%
- 0.5 Opakowanie Cukier wanilinowy
- 1 łyżka Cukier puder
- 15 sztuk Truskawki
Przygotowanie
- 1
Beza:
- Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do dużej miski, dodaj sól i ubij na sztywno.
- Porcjami dodawaj cukier - po każdej miksuj białka przynajmniej przez minutę. Gdy wykorzystasz cały cukier, dodaj ocet spirytusowy i mąkę ziemniaczaną.
- Mieszaj do czasu, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
- Przygotuj papier do pieczenia. Za pomocą talerza, cyrkla lub okrągłej foremki odrysuj na papierze koło o średnicy około 25 cm.
- Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Przygotowaną masę rozłóż na koło. Boki uformuj, gładząc masę od dołu do góry. Na środku zrób małe wgłębienie.
- Wstaw bezę do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez 90 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim bezę na 4h, a najlepiej na całą noc.
- 2
Krem z mascarpone:
- Zimny serek mascarpone włóż do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj przez 5 minut.
- Zimną śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w masę mascarpone.
- 3
Składanie tortu:
- Bardzo delikatnie oderwij papier do pieczenia z bezy. Przełóż blat na płaski talerz lub paterę.
- Do wgłębienia włóż przygotowaną masę serkową.
Zobacz także:
- Przepis na rozpływający się w ustach biszkopt z jabłkami
- Doskonała tarta z borówkami i kremem budyniowym poleca się na letni deser
- Najlepszy przepis na brownie czekoladowe — specjał kuchni amerykańskiej
Jak zrobić dobry tort bezowy z mascarpone?
Tort bezowy jest prosty w przygotowaniu, ale trzeba trzymać się pewnych zasad wykonania. Jeśli nie masz wprawy w robieniu tortów bezowych, nie zmieniaj proporcji składników podanych w przepisie. Do bezy dodajemy same białka, dlatego ważne jest, aby białka były dokładnie oddzielone od żółtek. Białka muszą mieć temperaturę pokojową. Żółtka można wykorzystać do przygotowania innej potrawy lub zamrozić. Bezę należy dobrze ubić, dlatego też po każdej porcji cukru miksuj masę przynajmniej przez minutę. Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na całą noc. Najlepiej zrobić bezę dzień przed podaniem. Tort bezowy dekorujemy owocami tuż przed podaniem, ponieważ soki z owoców mogą rozmiękczyć strukturę ciasta. Tort bezowy z mascarpone można przechować w lodówce przez jeden dzień, ale struktura ciasta może się zmienić.