Mazurek pomarańczowy, czyli tradycyjny przepis na deser wielkanocny

Mazurek pomarańczowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Mazurek pomarańczowy

  • 100 g Migdały
  • 3 sztuki Żółtko
  • 300 g Mąka pszenna
  • 0.25 Szklanka Mleko
  • 100 g Cukier puder
  • 200 g Masło
  • 100 g Czekolada deserowa
  • 400 g Cukier
  • 2 sztuki Cytryna
  • 500 g Pomarańcza
  • 16 g Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wsyp mąkę pszenną, następnie dodaj masło, cukier puder, żółtka oraz cukier wanilinowy. Ciasto szybko zagnieć, a następnie uformuj z niego kulę, którą owiń folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce, pozostawiając je w chłodzie na co najmniej 60 minut.

  2. 2

    Po upływie wskazanego czasu rozwałkuj kruche ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach 20 × 30 cm  i wstaw je ponownie do lodówki — tym razem na ok. 15 minut.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Ciasto przełóż do formy, a następnie podziurkuj je, używając ząbków widelca.

  5. 5

    Kruche ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, do chwili zarumienienia.

  6. 6

    Migdały posiekaj na drobne kawałki.

  7. 7

    Pomarańcze i cytryny sparz wrzątkiem, a następnie starannie je umyj i pozostaw do osuszenia. Odetnij czubki owoców, przekrój je na połowę i usuń z nich pestki. Cytrusy zmiel, wykorzystując do tego celu maszynkę do mielenia mięsa lub malakser.

  8. 8

    Owoce włóż do rondelka z grubym dnem i smaż je z dodatkiem cukru przez ok. 30 minut. Po tym czasie masa powinna stać się przejrzysta. Następnie ściągnij naczynie z palnika i dodaj posiekane migdały. Krem starannie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.

  9. 9

    Aby przygotować polewę na ciasto, do miseczki włóż kawałki czekolady, a następnie wlej mleko i podgrzewaj składniki w mikrofali do chwili ich całkowitego rozpuszczenia.

  10. 10

    Na upieczonym kruchym cieście rozsmaruj masę owocową, a następnie polej mazurek rozpuszczoną czekoladą.

     

    Mazurek pomarańczowy wygląda znakomicie przyozdobiony rodzynkami i innymi bakaliami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też